Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Čović: Dokle će Kfor da servisira incidentne situacije na severu Kosmeta /video/

© Tanjug / Sava RadovanovićPripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici
Pripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici  - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
Pratite nas
Vreme je da se postavi pitanje odgovornosti Kfora koji nije dobio mandat da bude bezbednosni servis kosovskih Albanaca, a tako se konstantno ponaša već godinama, servisirajući i incidentne situacije, kao što je poslednja na severu Kosmeta. Kfor tako, smatra nekadašnji vicepremijer Nebojša Čović, direktno ili indirektno postaje njihov saučesnik.
O neispunjavanju mandata Kfora, po mišljenju Čovića, više ne treba raspravljati u Briselu, gde je i sedište NATO, već u Savetu bezbednosti UN, po čijem ovlašćenju se te snage i nalaze na Kosovu i Metohiji.
Komentarišući ovonedeljnu krizu na severu Kosmeta, kada je teže povređen jedan Srbin, Čović u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ ocenjuje da je sramotno saopštenje Kfora u kom se akcija kosovske policije, koja je s dugim cevima krenula u zaplenu nelegalne robe po prodavnicama i apotekama, objašnjava vladavinom prava.
„Kad u istoj rečenici koristite izraz vladavina prava, borba protiv kriminala a kao treće da se to odnosi na KiM, onda je to besmislena rečenica. Zato što je KiM crna rupa po pitanju kriminala, trgovine ljudima, šverca drogom. Sasvim je jasno da je to pokušaj spinovanja i prikrivanja da imamo posla s neuračunljivim čovekom kakav je Aljbin Kurti“, konstatuje sagovornik Sputnjika. On podseća da su jedinice ROSU, da bi došle na sever Kosmeta, morale da imaju saglasnost i Kfora, i lokalnih predsednika opština, što ni ovoga puta nije ispoštovano, kao ni tokom prethodne krize izazvane odlukom Prištine o tzv. reciprocitetu za registarske tablice za vozila.

Poruka za Kfor

Čović dodaje da Priština ne ispunjava nijedan od postignutih sporazuma, pre svega Briselski kojim je predviđeno formiranje Zajednice srpskih opština. Zato, kako napominje, stvari su došle dotle da treba vrlo jasno reći međunarodnoj zajednici da ti sporazumi moraju da se poštuju i da se postavi rok za njihovo sprovođenje.
„Moramo jasno da kažemo: oročite trenutak kad će biti formirana ZSO u skladu s Briselskim sporazumom. Jer ukoliko se to ne uradi, Briselski sporazum je pao i moramo sve da vratimo na pređašnje stanje. Oročite vreme kad će biti vraćeno zemljište manastiru Dečani, pa onda možemo dalje. A treći naš zaključak i poruka NATO i Kforu treba da bude: ako uđete na Valač i Gazivode intervenisaćemo. Jesu to teške reči, ali po rezoluciji 1244 mi imamo pravo da tamo rasporedimo 999 obučenih pripadnika vojske i policije“, navodi gost emisije.
On takođe smatra da naša vojska nije trebalo da se povuče s administrativne linije nakon smirivanja krize sa tablicama. „Razumem potez naše vlade ali nisam bio za povlačenje naše vojske s administrativne linije. Iz prostog razloga što mislim da je ona korektivni faktor: NATO se oglasi tek kad se pojavi naša vojska“, kaže Čović.

Posebna odgovornost SAD

Kao još jedan problem on vidi friziranje izveštaja koji predstavnici Unmika podnose u Savetu bezbednosti UN, pa se tako u poslednjem navodi da se ove godine na Kosmet vratilo 100 odsto više Srba nego prethodne godine.
„To su mangupska posla, jer nikad se ne navode konkretne brojke, dajte zvanične brojke koliko se ljudi vratilo od 200000 koji su proterani i interno raseljeni“, poziva Čović.
Pritom, Zapad a posebno SAD imaju, kako on to vidi, moralnu obavezu prema Srbiji.
„Poručuju nam preko reklame ‘Svi smo svet‘. Pa jesmo li bili svet kad ste nas zatrpavali osiromašenim uranijumom? Oni su nama srušili i unakazili sve i sad opet igramo cinculi- bombuli“, ogorčeno konstatuje.
Opisujući stanje u južnoj srpskoj pokrajini, on izdvaja tri ključne stvari: Albanci stalno kreiraju nove probleme i time odvraćaju pažnju s neispunjavanja dogovorenog. Drugi element je politika svršenog čina, a treći da oni uviđaju da za 30 godina nisu uspeli šta su hteli. Njihov manevarski prostor postaje sve manji i zato incidentima pokušavaju da se vrate u igru.

Dobra reakcija Rusije

„Nije niko naivan, samo je pitanje dokle ćemo to da tolerišemo. I naravno, pitanje saveznika. Drago mi je da je Rusija izašla saopštenjem (u kom traži da Kfor vrši svoj mandat), kao što mi je drago što je Kina izašla sa stavom da ne priznaje visokog predstavnika u BiH“, napominje Čović.
Svet je, dodaje on, ušao u period gde je korona dala ogromno ubrzanje: on više nije unipolaran, događaju se ogromne globalne promene, popadale su ključne tačke sistema vrednosti, ne samo u Srbiji i ušli smo u vrlo opasnu fazu. „A Srbi su stalno zlikovci. Pa nek smo i zlikovci, ali nismo nikom sekli organe. A to opet ima veze s licemernim odnosom međunarodne zajednice“.
U osvrtu na dolazak Kristofera Hila za ambasadora u Beogradu, Čović kaže da je neuobičajeno da ga povlače iz diplomatske penzije u kojoj je već desetak godine. Skreće pažnju i na činjenicu da je Hil predavao na Kolumbija univerzitetu koji, kako kaže, između ostalog ima referencu da okuplja albanske lobiste.
Hil je svakako dobar poznavalac regiona, a Čović otkriva zanimljiv detalj da novi američki ambasador u Srbiji jedno vreme nije govorio s rođenim bratom Nikom, takođe diplomatom, zbog razlika u pristupu regionu. Ipak, suštinski gledano, ističe Čović, ko god da je ambasador, Srbija ima svoje nacionalne i državne interese koje mora da brani.
Albin Kurti u centru Prištine sa pristalicama - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
SRBIJA
Bitka u nedelju na Kosmetu: Referendum o Kurtiju i odbrana deset srpskih opština – dve su ključne
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala