Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bitka u nedelju na Kosmetu: Referendum o Kurtiju i odbrana deset srpskih opština – dve su ključne

© AP Photo / Visar KryeziuAlbin Kurti u centru Prištine sa pristalicama
Albin Kurti u centru Prištine sa pristalicama - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
U nedelju se održavaju lokalni izbori u svih 38 opština na Kosovu i Metohiji, što će prema rečima Igora Markovića iz NVO „Aktiv“ iz južne srpske pokrajine, biti ujedno i referendum među Albancima o podršci politici Aljbina Kurtija.
Marković kaže da su i za Srbe ovi izbori od velikog značaja, jer je cilj da se zadrži vlast u svih 10 opština sa srpskom većinom na KiM.
„Sva dešavanja na Kim su pokazatelj koliko su ovi izbori važni. Kurti prema istraživanjima ima blagi pad jer je tokom predizborne kampanje predstavio jedan prilično ambiciozan plan koji je sadržao brz i efektivan napredak na Kosovu što se nije desilo,“ napominje Marković.
Kurti je umeto toga, navodi naš sagovornik, posegnuo za nacionalističkim narativima koji imaju elemente međuetničkog sukoba.

Lokalni izbori ispit za Kurtijevu politiku

„Kurti je kao i Vjosa Osmani od samog početka imao potrebu da na svakodnevnom nivou izbegava odgovore na pitanja koja su se ticala obećanog prosperiteta Kosova, a sa druge strane su su se bavili nekakvim genocidom, uvođenjem reciprociteta... Dakle, bavili su se Srbijom i Srbima, a ne problemima koji su zaista veliki na Kosovu kojih ni Kurti ni Osmani nisu svesni,“ dodaje naš sagovornik.
Marković procenjuje da su iz pomenutih razloga Samoopredeljenju najveći potencijalni konkurenti Tačijev PDK (Tači) i DLK.
„PDK je bio najglasniji kritičar Kurtija do sada i u tom smislu se može očekivati da će se njihovo radikalnije krilo, koje je svojevremeno glasalo za Samoopredeljenje, vratiti da glasa za PDK. Ključan je spektar te radikalne desnice na Kosovu, a na ovim izborima ne očekujem neki veliki pad Kurtija ali očekujem da u opštinama po Metohiji veliku podršku može da dobije Alijansa za budućnost Ramuša Haradinaja.

Ugroženi Klokot i Novo Brdo

Što se tiče urbanih sredina, naš sagovornik očekuje da će Kurti zadržati vlast gde je već ima ali smatra da će epilog ovih izbora za Kurtija biti pozitivna nula.
„Ukoliko Samoopredeljenje bude dobilo manju podršku na lokalu, uslediće mnogo veći pritisak na vladu. Zato svi i iščekuju ove izbore da bi se izmerio puls glasača i podrška Samoopredeljenju koja je na parlamentarnim izborima zaista bila velika ,“ zaključak je sagovornika Sputnjika.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
SRBIJA
Kurti: Ne planiram da smenim Rakića, smena bi bila problem
Što se tiče Srba, Marković ističe da su kao i do sada skoncentrisani na to da se zadrži vlast u 10 srpskih opština na KiM.
„Ovi izbori imaju priličan značaj za opštine Klokot i Novo Brdo jer se odnos između broja Srba i Albanaca koji žive u tim sredinama promenio zbog iseljavanja. Zato je bitno da Srbi pobede u ovim opštinama kako bi i i zadržali vlast u njima,“ kaže Marković.
Razlog, dodaje on, zbog koga su ove opštine bitne da ostanu u srpskim rukama je i formiranje ZSO.
Naš sagovornik ne misli da udružene albanske stranke mogu da odnesu vlast u Severnoj Mitrovici kako su planirale, niti u većini srpskih opština gde nastupaju zajedno.

Podmladak naspram Kurtija

Dve najveće opozicione albanske stranke, Demokratski savez Kosova (LDK) i Demokratska partija Kosova (PDK) na lokalne izbore ulaze sa podmlađenim rukovodstvima i ambicijama da zadrže uticaj u velikom broju opština.
Srpska lista ima kandidate u svim opštinama sa srpskom većinom i želi da zadrži sva gradonačelnička mesta. Birači će pred sobom imati dva listića – jedan na kome biraju gradonačelnika i jedan na kome glasaju za buduće članove opštinskih skupština.
U gradonačelničkoj trci pobeđuje onaj koji u prvom krugu osvoji više od 50 odsto glasova ili će se dva najbolja kandidata ponovo sučeliti u drugom krugu. Na izborima za skupštine opština, glasači biraju stranačke liste, ali i posebnim glasom određuju kandidata kome daju podršku.
Preliminarni rezultati iščekuju se nekoliko sati posle zatvaranja birališta u nedelju u 19 sati, uz napomenu da na Kosovu u 22 sata počinje policijski čas, kao mera borbe protiv virusa korona.
Tri najveće partije na Kosovu centralni okršaj vode za Prištinu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala