- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novak: Za rast cena gasa nije odgovorna Rusija, kriza u EU nema veze sa „Severnim tokom 2“

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
Skok cena gasa u Evropi nije povezan sa deficitom ponude, već sa skladištima gasa koja nisu dovoljno puna, izjavio je potpredsednik vlade Rusije Aleksandar Novak u intervjuu za „Biznis FM“ u okviru foruma „Ruska energetska nedelja“.
„Evropsko tržište je trenutno obezbeđeno gasom u potpunosti, jer gas iz uvoza plus sopstvena proizvodnja obezbeđuju potrebe evropskog tržišta. Pritom, delimično se gas pumpa i u podzemna skladišta, odnosno, nikakvog deficita gasa nema“, rekao je on.
Prema rečima potpredsednika ruske vlade, postoji problem koji je povezan sa tim da u poslednjih pet godina popunjenost skladišta gasa ostaje na minimumu, oko 74 odsto, a obično su zalihe 85-90 odsto.
„Naravno da to izaziva zabrinutost učesnika na tržištu, postoje rizici i kao rezultat toga tržište reaguje i cene rastu“, smatra Novak.
On je podvukao da će „Gasprom“ povećati kapacitete ako evropski partneri povećaju obim dugoročnih ugovora.
Evropsko tržište gasa poslednjih meseci prilično oscilira. Početkom avgusta hartijama od vrednosti za isporuke goriva trgovalo se po ceni od 515 dolara za hiljadu kubnih metara, dok su se do kraja septembra one više nego udvostručile, a 6. oktobra na berzi je zabeležen istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara.
Gasna kriza u EU nema veze sa „Severnim tokom 2“
Tvrdnje da Rusija ne povećava isporuke gasa u Evropu zbog želje da ubrza sertifikaciju „Severnog toka 2“ su neosnovane, rekao je Novak.
Na ovaj način je on prokomentarisao optužbe zapadnih medija da je Moskva odgovorna za gasnu krizu.

„Nikakva veza ne postoji između ‘Severnog toka 2’ i isporuka. Zašto? Zato što je to infrastruktura, a ne ugovor“, rekao je on.

Novak je naveo da Rusija ispunjava sve isporuke gasa u punom obimu kao što je predviđeno ugovorima i dodao, da ako je potrebno isporučiti više gasa, onda je neophodno da postoje odgovarajući zahtevi i ugovori.
Stroitelьstvo gazoprovoda Severnый potok-2 v Leningradskoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
RUSIJA
Potpredsednik ruske vlade: „Severni tok 2“ uskoro spreman za početak rada, sve zavisi od Evropljana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala