- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija zabrinuta zbog AUKUS-a: Očigledno je da neće doprineti međunarodnoj bezbednosti

© Sputnik / Aleksandar Poljakov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da će saradnja Amerike, Velike Britanije i Australije u formatu AUKUS stvoriti poteškoće u sferi kontrole naoružanja.
Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Rjabkov se danas sastao sa ambasadorkom Velike Britanije u Moskvi Deborom Bronert, a diplomate su razmenile mišljenja o formiranju novog saveza AUKUS.

„Ruska strana je istakla da se i dalje analiziraju moguće posledice formiranja AUKUS-a. Pritom, već sada je očigledno da saradnja u tom formatu neće doprineti rešavanju zadataka jačanja međunarodne bezbednosti i stabilnosti i stvaraće poteškoće u sferi kontrole naoružanja“, precizirano je u saopštenju, objavljenom nakon sastanka.

Rusija se nada da će se učesnici saveza AUKUS strogo pridržavati svojih obaveza u oblasti neširenja nuklearnog oružja, istakao je Rjabkov.
Australija, SAD i Velika Britanija su 15. septembra sklopile bezbednosni pakt AUKUS, kojim će Kanbera dobiti tehnologiju da izgradi osam podmornica na nuklearni pogon. Australija je nakon ulaska u pakt odustala od kupovine podmornica od Francuske, zbog čega je Pariz optužio Kanberu zbog laži i povukao ambasadore iz Vašingtona i Kanbere.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
RUSIJA
Zaharova: Svi učesnici AUKUS-a moraće da odgovaraju pred svetom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala