- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Priština širi propagandu, to neće promeniti činjenice

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja optužio je prištinske vlasti da šire propagandu Prištine o napretku i multietničnosti, koja se ne slaže sa realnošću i onim što se tokom prošlog meseca dešavalo.
„Vatrene reči neće promeniti činjenice... Zabrinuti smo zbog razvoja situacije na severu Kosova“, rekao je ruski ambasador i dodao da je akcija kosovskih specijalaca i oklopnih vozila rezultirala ljudskim žrtvama.
On je optužio kosovske vlasti da su šok-bombama, suzavcem i vatrenim oružjem zaplašivali lokalne Srbe kako bi ih isterali sa Kosova.
Ruski ambasador pozvao je EU da utiče na strane da ispune svoje obaveze proistekle iz dosadašnjeg toka pregovora i naveo da se Rusija zalaže sa rešenje prihvatljivo za obe strane i zasnovano na međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244.
„Protivimo se primanju Kosova u međunarodne organizacije“, rekao je ruski ambasador, ističući da kosovske vlasti još uvek nisu procesuirale krivce za napad na ruskog službenika UNMIK-a pre nekoliko godina.
Nebenzja je, istovremeno, naveo da se Moskva protivi ukidanju ili promeni misije UN na Kosovu, navodeći da su izveštaji UNMIK-a od velike važnosti za realno sagledavanje stanja na Kosovu.
Kako je naveo, policijske racije u srpskim enklavama na Kosovu 13. oktobra predstavljale su manifestaciju svesne politike Prištine da pogorša situaciju.
Prema njegovim rečima, stanje u severnim regionima autonomne pokrajine Kosovo vidno se pogoršalo u proteklih mesec dana i izaziva ozbiljnu zabrinutost.
„Situacija u severnim regionima Srpske autonomne pokrajine Kosovo izaziva ozbiljnu zabrinutost. Ona je značajno degradirala u poslednjih mesec dana“, istakao je Nebenzja.
Nejasna reakcija zapadnih zemalja pod čijom je Priština nadležnošću i koje faktički povlađuju Prištini, daje Prištini osećaj svedozvoljenosti i provocira situaciju do otvorene konfrontacije, istakao je ruski diplomata.
U severnom (srpskom) delu Kosovske Mitrovice dogodili su se dogodili 13. oktobra izazvani delovanjem policije samoproglašenog Kosova koja je upotrebila šok-bombe i suzavac. Postupci građana, koji su blokirali nekoliko ulica, izazvali su raciju kosovske policije u lokalnim apotekama i maloprodajnim objektima, tokom koje su tražili dokumenta za robu i carinske deklaracije. U Severnu Mitrovicu stigla je i specijalna jedinica kosovske policije ROSU. Policijska akcija se dogodila i u opštini Zvečan na severu regiona.
Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
SRBIJA
Selaković na sednici SB UN: Šok bombe i suzavac postaju svakodnevnica Srba na KiM /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala