Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Selaković na sednici SB UN: Šok bombe i suzavac postaju svakodnevnica Srba na KiM /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićNikola Selaković
Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održana je sednica Saveta bezbednosti na kojoj je razmatran redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu koji se odnosi na period od 16. marta do 15. septembra 2021. godine.
Ministar Selaković rekao je, obraćajući se na sednici, da Srbija poštuje ulogu UN na Kosovu i Metohiji.
„Veliko žaljenje i zabrinutost izazivaju činjenice da je bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji u proteklom periodu obeležio povećan broj različitih etnički motivisanih napada i incidenata usmerenih protiv Srba, što je konstatovano i u Izveštaju; da privremene institucije samouprave u Prištini nastavljaju da preduzimaju jednostrane poteze i odbijaju da implementiraju dogovore postignute u okviru briselskog dijaloga; da se nastavlja sa institucionalnom diskriminacijom Srba, napadima na objekte Srpske pravoslavne crkve i podrivanjem ekonomske održivosti srpskih sredina u pokrajini“, naveo je Selaković.
Ministar je podsetio da Priština ne poštuje Briselski sporazum i da svakodnevno pravi provokacije na severu Kosova i Metohije.
Bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji je poremećena napadima na Srbe, objasnio je on.
Selaković je podsetio na napad Srbe od pre dva dana i rekao da suzavac i šok bombe postaju svakodnevnica Srba na KiM.
On je objasnio da je Verica Đelić preminula od suzavca i da je Srećko Sofronijević teško ranjen.
„Meta je bila i tromesečna beba, koja je srećom ostala nepovređena“, rekao je Selaković.
On je objasnio da je „šverc“ bio samo cinični izgovor za oružani napad na nenaoružane civile, a koji je počeo rafalima ispaljenima u apoteke koje snabdevaju Srbe vrlo bitnim lekovima.
Inače, uoči početka sednice, Selaković je nakratko razgovarao sa ruskim ambasadorom u UN Vasilijom Nebenzjom.

Opasne jednostrane akcije

Sednica u Njujorku je počela izveštajem koji je predstavio šef Unmika i specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Zahir Tanin.
Šef Unmika upozorio je ambasadore država članica Saveta bezbednosti UN da jednostrane akcije, poput odluke vlasti u Prištini o registarskim tablicama, doprinose rastu tenzija i da su rezultirale povredama više osoba.
Tanin je, predstavljajući izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, rekao je da je nedostatak političke komunikacije ključni razlog novih tenzija.
Vlasti u Prištini su, bez odgovarajuće komunikacije sa ostalim organizacijama uključujući i Kfor, počele da sprovodi odluku o registarskim tablicama, rekao je Tanin, navodeći da su se na administrativnoj granici pojavila blindirana vozila, kao i da je upotrebljen suzavac kako bi se rasterali demonstranti.
Činjenica da ovakav potez nije bio predmet diskusije u redovnim komunikacijama, doveli su do dvodnevnih tenzija, koje su prekinute uz posredovanje EU i podršku diplomata iz SAD.
Tanin je, takođe, zahvalio šefovima NATO-a i Evropske komisije na ličnom doprinosu u procesu smirivanja tenzija, dodajući i da je lično apelovao da se tenzije smanje.
Ipak, nedelju dana kasnije, kosovska policija je ponovo rasporedila specijalce na sever Kosova i ostaje pitanje da li je NATO obavešten o akciji na valjan način, naveo je on.
Ukoliko se velika većina ljudi iz različitih zajednica ne oseća kao deo političkog procesa i ukoliko društvo ne stane iza pregovora, svi pokušaji da se reše problemi će biti nedostižni, rekao je Tanin, nazivajući dokumente „potrebnim, ali nedovoljnim za trajna rešenja“.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je, u najnovijem izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji pozdravio obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije i pozvao dve strane na konstruktivan angažman i na primenu postojećih sporazuma i sprečavanje zastoja u procesu koji traje već dugi niz godina.

„Priština će nastaviti dijalog — sa ciljem priznanja“

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je na sednici Saveta bezbednosti UN da će Priština nastaviti da učestvuje u dijalogu sa Beogradom, ali je ponovila stav da je konačni cilj tog dijaloga — uzajamno priznanje.
„Srbija mora da shvati da se realnost nezavisnog Kosova nikada neće promeniti“, tvrdi Osmanijeva.
Povodom najnovijih akcija kosovske policije na severu pokrajine, ona je demantovala šefa Unmika, navodeći da su NATO i Kfor, kao i ambasade još nekih zemalja bile upoznate sa tim akcijama.
Cilj te akcije, kazala je Osmanijeva, bila borba protiv organizovanog kriminala, što je, prema njenim rečima, rat koji nema etničku pripadnost.
Ona je, takođe, pozvala na okončanje misije Unmika, kao i da se takozvanom Kosovu omogući mesto među članicama niza međunarodnih organizacija.
„Unmik je formiran pre 22 godine pod izuzetno teškim okolnostima kao bi uspostavio privremenu administraciju. Ponavljam privremenu”, izjavila je Osmanijeva.

Ambasadori: SAD za okončanje misije Unmika, Rusija i Kina protiv

Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti UN pozdravili su nedavno postignut privremeni dogovor Beograda i Prištine o pitanju tablica i pozvali obe strane da nastave dijalog u cilju postizanja trajnog rešenja. Američki diplomata pozvao je na okončanje misije Unmika, čemu su se usprotivili predstavnici Rusije i Kine.
SAD ohrabruju Beograd i Prištinu da nastave dijalog pod okriljem EU, rekao je američki predstavnik u UN, navodeći da razgovori predstavljaju najbolji način za prevazilaženjem problema.
„Razočarani smo što naši raniji pozivi usmereni ka ukidanju Unmika nisu naišli na razumevanje“, rekao je američki diplomata.
Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja je naglasio da se Moskva protivi ukidanju ili promeni misije UN na Kosovu, kao i da se protivi primanju Kosova u međunarodne organizacije.
Nejasna reakcija zapadnih zemalja pod čijom je Priština nadležnošću i koje faktički povlađuju Prištini, daje Prištini osećaj svedozvoljenosti i provocira situaciju do otvorene konfrontacije, rekao je, između ostalog, ruski diplomata.
Ambasador Kine pri UN rekao je da je pozicija Kine ista i da ona poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.
On je kazao da Kina podržava da obe strane u okviru rezolucije 1244 SB UN pronađu održivo rešenje.
Takođe, istakao je, nastavak unilateralnih poteza Prištine zabrinjava Kinu i dodao da je dijalog jedino rešenje.
„Zalažemo se za nastavak dijaloga. Srbija je pokazala volju da se kroz dijalog nađe rešenje. Bilo kakvi pogrešni potezi mogli bi da stave Kosovo na pogrešan put. Takođe smatramo da bi trebalo zaštititi interese kosovskih Srba“, rekao je predstavnik Kine.
On je ukazao da je uloga Unmka još uvek važna.
„Podržavamo nastavak pružanja odgovarajuće pomoći Unmiku kako bi ova misija mogla da nastavi sprovođenje mandata koji joj je poveren“, rekao je kineski diplomata.
Podsetimo, prethodna sednica SB UN na kojoj se u aprilu razmatrao izveštaj o radu Unmika i stanje na Kosovu ostala je upamćena jer je ubrzo po početku prekinuta, zato što su prilikom govora ministarke spoljnih poslova Donike Gervale bili vidljivi simboli Kosova, zbog čega je reagovao predstavnik Rusije tražeći da se zastava ukloni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala