- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Na severu Avganistana 2.000 terorista DAEŠ-a, cilj - centralna Azija i Rusija

© Sputnik / Evgeniй Paulin / Uđi u bazu fotografijaPutin: Na severu Avganistana 2.000 terorista DAEŠ, ciljaju centralnu Aziju i ruske regione
Putin: Na severu Avganistana 2.000 terorista DAEŠ, ciljaju centralnu Aziju i ruske regione - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
Oko dve hiljade terorista DAEŠ-a (organizacija zabranjena u Rusiji) nalazi se na severu Avganistana. Oni planiraju da prošire svoj uticaj na centralnoazijske zemlje i ruske regione tako što će raspirivati sukobe na etničkoj i verskoj osnovi, upozorio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Prema našim podacima samo pripadnika DAEŠ-a na severu Avganistana ima oko 2.000. Njihove vođe iznose planove o tome kako da prošire svoj uticaj na zemlje centralne Azije i ruske regione. Pri tome računaju na raspirivanje etničko-konfesionalnih konflikata i verske mržnje“, rekao je Putin na sednici Saveta šefova država ZND.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da situacija u Avganistanu izaziva zabrinutost jer postoji opasnost po centralnu Aziju i države ZND.
Situacija, kako je rekao, zahteva aktivne zajedničke napore pre svega na polju borbe protiv terorizma i trgovine narkoticima.
Putin je dodao da je jasno da saradnja da talibanima mora da postoji ali da ne treba žuriti sa zvaničnim priznavanjem.
„Nema potrebe žuriti sa zvaničnim priznanjem talibana, Razumemo da s njima treba sarađivati ali ne treba žuriti. Zajedno ćemo to razmotriti, posavetovaćemo se sa vama“, rekao je ruski predsednik.
On je dodao da vlada koju su formirali talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) ne odslikava čitav spektar stavova u zemlji.
„Uporedo s tim izrazili su nameru da sprovedu izbore na svim nivoima, primenjuju se mere u cilju ponovnog uspostavljanja rada državnih organa. I mi ćemo u okvir ZND pratiti da li se ta obećanja sprovode na delu“, naveo je Putin.
Proizvodnja i šverc narkoticima ostaje izuzetno veliki problem, ukazao je ruski predsednik i dodao da će talibanima biti teško da odustanu od takvog izvora prihoda.

„Ta zemlja je glavni snabdevač opijatima u svetu – skoro 90 odsto ukupnog svetskog tržišta. Bez obzira na obećanja da će se boriti protiv proizvodnje narkotika, ne znam da li će im u stvarnosti to poći za rukom, da li žele da se time bave ili ne žele … Ranije su to radili i to uspešno“, rekao je on.

Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
RUSIJA
Lavrov: Postoje pokušaji da se „zapali“ situacija u Aziji, tome doprinosi i NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala