- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji: Kina pravi svemirsku armiju

© AFP 2023 / StringerLansiranje satelita
Lansiranje satelita - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
Kina uvodi u eksploataciju svemirsko oružje, kao što su orbitalne rakete i sajberoružje, kako bi uspostavila kontrolu u svemiru i dominirala Zemljom, piše američki „Vašington post“ pozivajući se na izveštaj Kineskog instituta za istraživanja svemira.
Kinesko vojno rukovodstvo smatra da će kosmos postati nova arena sukobljavanja, te da će onaj ko ga kontroliše, biti dominantan i na Zemlji, navodi američki list.
Prema navodima „Vašington posta“, u dokumentu Kineskog instituta za istraživanje svemira navodi se kako je Kina ostavila veliku količinu otpada u svemiru 2007. godine posle ispitivanja protivsatelitskih raketa. Taj otpad, koji se sastoji od 3.400 lebdećih komada, ugrožavaće godinama sigurnost satelita i svemirskih letelica.
„Kineska armija odredila je svemirski prostor kao zonu vođenja borbenih dejstava. Kina je dužna da se za nju boriu i da je zauzme ukoliko želi da dobija ratove budućnosti“, citira „Vašington tajms“ navodni dokument i dodaje kako u njemu stoji da „ko kontroliše svemir, kontroliše i Zemlju“.
Američki medij navodi da Kina smatra kosmičke sisteme a komandovanje i kontrolu, vezu, obaveštajni rad i osmatranje, ključnim za vođenje visokotehnološkog rata.
„Istovremeno, kineski vojni analitičari vide u kosmosu i mogućnost da neprijatelj bude kritično ranjiv, ukoliko mu bude uskraćen pristup kosmičkim prostranstvima“, navodi „Vašington post“.
Zbog toga, kineska armija navodno planira da demonstrira silu u kosmosu daleko od svojih granica, i tako pobedi neprijatelje.
Američki medij navodi da kinesko svemirsko oružje „uključuje širok spektar sistema“.
„Kineska armija počela je tranziciju od njegovog testiranja u uključivanje u naoružanje. Radi se o „kinetičkim ubicama“, precizno vođenim projektilima koji velikom brzinom pogađaju satelite, satelitima ubicama u orbiti, usmerenim energetskim oružjima, elektronskim ometačima i kapacitetima za sajber ratovanje“, navodi američki list.
Lansiran Šenžou 12 - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
„Zvezda u usponu“: Kina krenula u osvajanje svemira, može li da parira — Rusiji i Americi
Lansiranje rakete Sojuz 2.1a sa kosmodroma Vostočni - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Britanija optužila Rusiju i Kinu za opasne aktivnosti u svemiru
Teleskop Habl u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
RUSIJA
Rusija poziva zemlje UN da u potpunosti odustanu od svih vrsta svemirskog oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala