- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija poziva zemlje UN da u potpunosti odustanu od svih vrsta svemirskog oružja

CC0 / Pixabay/Ondřej Šponiar / Teleskop Habl u svemiru
Teleskop Habl u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Pratite nas
Rusija predlaže članicama Ujedinjenih nacija da se obavežu da neće koristiti svemirske objekte za uništavanje bilo kakvih ciljeva na Zemlji, u vazduhu i kosmosu, navodi se u saopštenju zamenika šefa ruske delegacije u Prvom komitetu Generalne skupštine UN Konstantina Voroncova.
Takođe, Moskva predlaže zemljama UN da se obavežu da:
„neće uništavati, oštećivati, remetiti normalno funkcionisanje svemirskih objekata drugih država, te da neće menjati putanju njihovog leta“.
„neće praviti, testirati ili raspoređivati svemirsko oružje bilo koje vrste baziranja za izvršavanje bilo kakvih zadataka, između ostalog za protivraketnu odbranu, u svrhe protivsatelitskog oružja, da ga neće koristiti protiv ciljeva na Zemlji ili u vazduhu, kao i da će uništiti postojeće takve sisteme“.
„neće testirati i neće koristiti svemirske letelice sa posadom u vojne svrhe, uključujući i protivsatelitske“.
„neće pružati pomoć i neće podsticati druge države, grupe država, međunarodne, međuvladine kao i bilo koje druge nevladine organizacije, uključujući nevladina pravna lica koja se nalaze na teritoriji pod njihovom jurisdikcijom ili kontrolom da učestvuju u gore navedenim aktivnostima“.
Prema rečima Voroncova, Moskva predlaže zemljama UN-a da preuzmu navedene obaveze u bilo kom obliku koji im odgovara.

U nuklearnom ratu ne može biti pobednika

Rusija takođe poziva sve nuklearne države da potvrde postulat o tome da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da takav rat nikada ne bi trebalo da bude pokrenut.
Voroncov je podsetio da su ruski i američki lideri Vladimir Putin i Džo Bajden potvrdili taj postulat u zajedničkom saopštenju, izdatom 16. juna 2021. godine, a Rusija i Kina su ga uključile u Zajedničko saopštenje, izdato 29. juna.
Prema rečima ruskog diplomate, glavni zadatak je da se spreči ponavljanje tragedije iz 1945. godine „kada je Amerika upotrebila nuklearno oružje protiv japanskih gradova“.
Voroncov je takođe saopštio da je Rusija spremna da razgovara o idejama formiranja multilateralnih pregovaračkih formata po pitanju sprečavanja trke u naoružanje, ali da je prisiljavanje bilo koga na učešće u takvim diskusijama kontraproduktivno.
Lansiranje rakete Sojuz 2.1a sa kosmodroma Vostočni - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Britanija optužila Rusiju i Kinu za opasne aktivnosti u svemiru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala