- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Umesto srpskih Dečana, ubica srpskog kralja na Cetinju — još samo da obaveste i Francusku...

© Sputnik / Aleksandar MilačićPodgorica
Podgorica - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Inicijativa jedne crnogorske nevladine organizacije da se Dečanska ulica na Cetinju preimenuje i nazove po atentatoru na kralja Aleksandra Vladi Černozemskom, naišla je na osude u Crnoj Gori.
Jovan Markuš, nekadašnji gradonačelnik Cetinja, ironično kaže da bi ta nevladina organizacija trebalo da pošalje inicijativu francuskoj državi da jedna ulica u glavnom gradu Francuske nosi ime Černozemskog, koji je pucao na kralja Aleksandra i francuskog ministra inostranih poslova Luja Bartua.
Iz „NVO Montenegro internacional“ su prije neki dan saopštili da će cetinjskom parlamentu podnijeti inicijativu da umjesto Dečanske u prijestonici ta ulica nosi ime Černozemskog.

„Dobro bi bilo da tu inicijativu upute i Republici Francuskoj da i u Parizu daju ime ubice francuskog ministra inostranih poslova Luja Bartua. Da vidimo kako će reagovati Francuska“, kratko je za Sputnjik prokomentarisao Markuš.

Advokat Dalibor Kavarić je za Sputnjik, povodom najave pomenute inicijative saopštio da je „neophodno da se svi pojedinci i organizacije uzdrže od izjava, komentara, tema ili aktivnosti koje bi predstavnici drugačijeg mišljenja i identiteta shvatili kao provociranje ili poziv na ekstremizam“.
Kako su tada naveli iz NVO MI, nakon septembarskih događaja na Cetinju koji su pratili ustoličenje mitropolita Joanikija, „stvara se potreba da se iz kulturno-istorijske slike crnogorske prestonice izbriše svaka asocijacija na srpske mitove i srpsku dominaciju, te da se iz zaborava i skrnavljenja njihove uloge u borbi protiv srpskih zločina izvuku i rehabilituju heroji koji su život dali za očuvanje imena svoje domovine i svoga naroda“.
Podsećaju da se atentat u Marseju na kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića odigrao u utorak, 9. oktobra 1934. prilikom njegove zvanične posete Francuskoj, te da ga je usmrtio Vlado Černozemski, pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije.
Aleksandar Karađorđević bio je sin knjeginje Zorke, kćerke kralja Nikole, i rođen je na Rijeci Crnojevića 1888. godine u dvorcu „Ljeskovac“, zimskoj rezidenciji svog djeda, tadašnjeg crnogorskog knjaza. Djetinjstvo je proveo u Crnoj Gori.
Nikšić - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
REGION
Crnogorci će se na popisu izjašnjavati o naciji, veri i jeziku: Odbijen predlog NVO
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
REGION
Filigranska igra u Crnoj Gori: Ako Dritan ne popusti, slede izbori /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala