- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crnogorci će se na popisu izjašnjavati o naciji, veri i jeziku: Odbijen predlog NVO

© Tanjug / ZORAN ZESTICNikšić
Nikšić - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Crnogorci će se na predstojećem popisu izjašnjavati o naciji, veri i jeziku, pošto je odbijen predlog grupe nevladinih organizacija da se izostave ta pitanja
To se navodi u izveštaju o sprovedenoj javnoj raspravi povodom Nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini, koju je organizovalo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore. Istovremeno, prihvaćen je predlog da se iz naslova i teksta Nacrta zakona briše 2021. godina, prenosi RTCG.
U obrazloženju grupe NVO koje su predložile izostavljanje prikupljanja ovih podataka, navodi se da „pitanja o etničkoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku mogu u aktuelnoj društvenoj atmosferi uticati negativno na kvalitet ostalih podataka“.
Sa takvom ocenom predlagača nisu bili saglasni predstavnici Ministarstva i Monstata, državne ustanove za statistiku.
U obrazloženju odluke da ne prihvate predloge ovih organizacija navode da bi „izostavljanje pitanja o etničkoj pripadnosti, veri i jeziku, dovelo do međusobne neusklađenosti i nepovezanosti sa drugim zakonima u pravnom sistemu Crne Gore, što bi bilo suprotno sa Pravno–tehničkim pravilima za izradu propisa“.
Predlagači (DAMAR, CDT, StarsUP, CEDEM, Juventas i CeMI) su smatrali da je njihov predlog usmeren i na „osnaživanje principa građanske države koje proklamuje Ustav Crne Gore“.
„Njime se ne određuju većinski i manjinski narodi niti se bilo koja važna ustavna obaveza ili politika države, izuzev zaštite identiteta manjina, veže za etničku pripadnost građana“, navode iz tih NVO i podsećaju kako niz evropskih zemalja ne prikuplja podatke o nacionalnoj i verskoj pripadnosti, te podatke o jeziku.
U obrazloženju grupe NVO koje su predložile brisanje 2021. godine iz naslova i teksta Nacrta zakona, između ostalog, podseća se na preporuke Ekonomskog komiteta UN za Evropu (UNECE), prema kojima popis stanovništva nije preporučljivo sprovoditi u nestabilnoj društveno-političkoj i epidemiološkoj situaciji.
Oni su podsetili i na nepovoljnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, pa ističu da su zbog celokupne situacije saglasni sa stavom Komisije za rukovođenje, pripremom i realizacijom popisa (Monstat, 2021), da se Popis može organizovati najranije u oktobru 2022.
Sa druge strane, nije prihvaćen predlog o tome da se prikupljaju informacije o seksualnoj orjentaciji jer je, kako kažu iz UNECE, reč o osetljivom pitanju
U izveštaju se navodi i da se prihvata predlog o tome da popis obuhvati informacije o postojanju, tipu i stepenu invaliditeta, kako bi se adekvatnije planirale politike iz oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i zapošljavanja.
Tradicionalna crnogorska kapa - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Koliko bi bilo Crnogoraca, a koliko Srba — da je sada popis u Crnoj Gori
Srpska i crnogorska zastava uvezane na molebanu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Ako popis u Crnoj Gori kasni, bar da bude bez ucena — za Srbe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala