Ako popis u Crnoj Gori kasni, bar da bude bez ucena — za Srbe

© Sputnik / Nebojša PopovićSrpska i crnogorska zastava uvezane na molebanu u Podgorici
Srpska i crnogorska zastava uvezane na molebanu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Nije kraj sveta ako se popis u Crnoj Gori ne obavi do kraja godine, najvažnije je da se građani konačno slobodno izjašnjavaju, bez pretnji i ucena, što je bila praksa tokom vladavine režima Mila Đukanovića, kaže za Sputnjik povodom odlaganja popisa stanovništva u toj zemlji analitičar Đorđe Vukadinović.
Popis stanovništva u Crnoj Gori ne može biti organizovan do kraja godine, jer za to nema tehničkih uslova, saopštile su vlasti te zemlje.
Reagovao je Srpski nacionalni savjet ocenjujući da nova parlamentarna većina Srbima nije donela ništa dobro i da će se u najkraćem vremenu obratiti Zaštitniku ljudskih prava i sloboda da saopšti svoje mišljenje i preporuke u vezi sa namerom Vlade da se popis odloži na neodređeno vreme.

Popis kasni iz tehničkih, ali i političkih razloga

Iz Vlade Crne Gore stigla je i informacija da će se krajem meseca na dnevnom redu sednice naći predlog Zakona o popisu stanovništva. U međuvremenu su eksperti Evropske unije saopštili da je Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova Crne Gore u skladu sa evropskim preporukama.
Tradicionalna crnogorska kapa - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Koliko bi bilo Crnogoraca, a koliko Srba — da je sada popis u Crnoj Gori
Analitičar Đorđe Vukadinović smatra da je odlaganje popisa u Crnoj Gori kombinacija tehničkih i političkih razloga, ali da građani, kao i politički subjekti u Crnoj Gori nisu svesni činjenice da popis nije lako brzo organizovati.
„Popis građana nije jednostavna stvar, on zahteva ozbiljne pripreme, nezavisno od toga kolika je zemlja, čak je stvar komplikovanija ako nema mnogo stanovnika, jer u tom slučaju ima i manje popisivača, taj posao je uvek podjednako komplikovan“, kaže Vukadinović.
On dodaje da pored tehničkih i organizacionih problema, obuke popisivača, koji bi verovatno radili pod pandemijskim merama, postoje i drugi, neprimarni razlozi za njegovo odlaganje.
„Prethodna vlast nije učinila dovoljno na pripremi tog popisa, a zatim smo imali i pandemiju, popis je odložen u većini zemalja u kojima je trebalo da se održi. Hoću da kažem da ne treba potpuno ignorisati taj argument o tehničkim razlozima, a verujem da se ne radi samo o njima, možda čak i primarno.“

Etnički inženjering

Naš sagovornik podseća da je prethodnoj vlasti popis, kao i sve drugo, služio za manipulacije i demografski, etnički inženjering, modeliranje poželjne slike i proizvođenje određenih rezultata, a ne kao oslikavanje realnog stanja.
„Jasno je da su u tome videli političku računicu, ako to prevedemo na običan, jednostavan jezik, njima je bio cilj da se što više smanji broj Srba i poveća broj Crnogoraca. Tako je bilo i kada je reč o jeziku kojim se govori. To je bila glavna linija spora, a i Bošnjaci su imali svoju računicu i svoje projektovane ciljeve i zadatke“, podseća Vukadinović.
On dodaje da upravo zbog toga što prethodni nije obavljen u normalnim društvenim okolnostima, ovaj popis ima izuzetan značaj za građane Crne Gore. Dakle, važno je da se posle nerealnog, neprirodnog, kako kaže, nezdravog popisa, posao obavi kako treba, a za to su potrebni i tehnički uslovi.
Nikšić - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Crna Gora: Vlada usvaja Zakon o popisu 26. avgusta
„Možda će jedna od potvrda normalizacije političkih i društvenih odnosa i okolnosti u toj zemlji upravo biti to da popis nema tu vrstu sudbinskog značaja kakav mu se sada pridaje. Mislim da je to preterano, a što se tiče izjašnjavanja, ne očekujem neke dramatične promene. Mnogo je važnije da se ljudi slobodno izjašnjavaju, da nema pritiska, pretnji i ucena. Da nema straha od sankcija, ukoliko se drugačije, odnosno nepoželjno izjasne. A svega što sam pomenuo je bilo u prethodnom periodu“, kaže Vukadinović i dodaje da je najvažnije da dođe do relaksiranja i zaista slobodnog izjašnjavanja, nego što je presudna brojka i procenat.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala