- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Uloga Severnog morskog puta sve veća, Rusija će višestruko povećati prevoz robe

© Sputnik / M. PopovLuka u Murmansku
Luka u Murmansku - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je strane partnere da aktivno koriste mogućnosti Severnog morskog puta kako bi povećali trgovinu sa Evropom.

„Pozivamo sve zainteresovane partnere, uključujući i naše kineske prijatelje, da aktivno koriste mogućnosti Severnog morskog puta za povećanje trgovinskih operacija sa Evropom“, rekao je Putin na drugoj globalnoj konferenciji UN o održivom saobraćaju.

Ruski lider je primetio da Rusija ulaže mnogo napora u razvoj te rute.
„Nameravamo da višestruko povećamo prevoz robe Severnim morskim putem duž cele rute u dužini od 10,5 hiljada kilometara, da gradimo infrastrukturne objekte, između ostalog i one koji obezbeđuju pouzdanu komunikaciju i navigaciju, da poboljšavamo lučke objekte“, rekao je Putin.
Takođe je istakao da Rusija „uspešno obavlja prevoz jedinstvenom maršrutom – Severnim morskim putem“.
„Njegova uloga stalno raste u kontekstu tekućih klimatskih promena, brzog industrijskog razvoja u Azijsko-pacifičkom regionu i potrebom za osiguravanjem najkraćih, ekonomski najpovoljnijih ruta za isporuku tereta sa Istoka na Zapad i obrnuto“, ocenio je predsednik.
Severni morski put je glavni morski put u ruskom Arktiku. On prolazi duž severne obale Rusije preko mora Severnog ledenog okeana (Barencovog, Karskog i Laptevskog mora, Istočno-Sibirskog, Čukotskog i Beringovog mora). Severni morski put spaja evropske i dalekoistočne luke Rusije, kao i ušća sibirskih reka u jedinstveni transportni sistem. Dužina mu je 5,6 hiljada kilometara od moreuza Karska vrata do zaliva Providenije.
Lansiranje „Sojuza 2.1b“ sa svemirskom letelicom „Arktika M“ - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
RUSIJA
Rusija će pomoću satelita pratiti kretanje brodova Severnim morskim putem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala