- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija će pomoću satelita pratiti kretanje brodova Severnim morskim putem

© Press-služba Roskosmosa / Uđi u bazu fotografijaLansiranje „Sojuza 2.1b“ sa svemirskom letelicom „Arktika M“
Lansiranje „Sojuza 2.1b“ sa svemirskom letelicom „Arktika M“ - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Pojava drugog satelita „Arktik M“ u orbiti koji će biti lansiran 2023. godine omogućiće monitoring čitavog Severnog morskog puta, saopštio je generalni direktor centralnog naučno-istraživačkog i projektno-konstruktorskog instituta morske flote Sergej Bujanov.

„U februaru ove godine bio je lansiran satelit ‘Arktik M’. Plan je da se 2023. godine pusti u rad još jedan takav satelit. To će omogućiti da se kvalitetno pokrije trasa Severnog morskog puta“, rekao je on tokom okruglog stola „Brodogradnja na Arktiku. Inovacije u izgradnji i eksploataciji brodova“ Projektnog ofisa za razvoj Arktika.

Bujanov je naveo da postojeći sistem monitoringa nije dovoljan za Severni morski put.
Severni morski put je glavni morski put u ruskom Arktiku. On prolazi duž severne obale Rusije preko mora Severnog ledenog okeana (Barencovog, Karskog i Laptevskog mora, Istočno-Sibirskog, Čukotskog i Beringovog mora). Severni morski put spaja evropske i dalekoistočne luke Rusije, kao i ušća sibirskih reka u jedinstveni transportni sistem. Dužina mu je 5,6 hiljada kilometara od moreuza Karska vrata do zaliva Providenije.
Satelit „Arktika M“ lansiran je 28. februara 2021. godine. Satelit je deo hidrometeorološkog kosmičkog sistema sa orbitalnom grupom do četiri aparata. Procenjeno je da je njegov rok trajanja sedam godina. Funkcionalnost letelice uključuje rešavanje zadataka operativne meteorologije, hidrologije, agrometeorologije, kao i praćenje klime i životne sredine na Arktiku.
Start rakete-nosača Sojuz 2.1b sa kosmičkim aparatom Arktika M - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
RUSIJA
Pušten u rad prvi ruski satelit za praćenje klime na Arktiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala