Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na severu Kosova mirno ali napeto, ranjeni Srbin na intenzivnoj nezi

© AP Photo / Bojan SlavkovicKosovska policija u severnoj Mitrovici
Kosovska policija u severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Na severu Kosova je danas mirno ali napeto. Srbin Srećko Sofronijević koji je tokom jučerašnje akcije prištinskih specijalnih snaga teško ranjen, nalazi se na intenzivnoj nezi i van je životne opasnosti, javlja RTS.
Potpredsednik Srpske liste Igor Simić potvrdio je da je jutros mirno u srpskim sredinama na severu Kosova i Metohije, ali da su Srbi uplašeni i besni i da traže zaštitu države Srbije jer, kako kaže, više ne mogu da predvide šta ih čeka i na kakve je akcije spremna Priština.
Simić je rekao da su tokom jučerašnjeg upada do zuba naoružanih specijalaca Rosu u opštinu Zvečan i severni deo Kosovske Mitrovice najdirektnije bili ugroženi životi Srba koji su, kako kaže, goloruki trpeli otvorenu vatru od strane specijalaca.
„Ono što se juče dogodilo je neprihvatljivo i nedozvoljeno. Pucalo se po porodičnim kućama u kojima su bile bebe trudnice, majke... Naš narod je uplašen, ali i besan, ovo više ne može da se trpi, ne možemo više ni u najgorim scenarijima da predvidimo šta čeka Srbe na KiM“, rekao je Simić za TV Prva.
Naveo je da su, samo nekoliko dana nakon što su se jedinice Rosu povukle sa Jarinja i Brnjaka i počela primena potpisanog sporazuma, do zuba naoružani specijalci ponovo upali u srpske sredine pod tobožnjim izgovorom da sprovode akciju u „borbi protiv plazma keksa, koka-kole i fante“.
Simić je kazao da se nigde u svetu ne sprovodi inspekcija uz duge cevi i da se nigde demonstranti, kako je Priština predstavila srpski narod, ne razbijaju puščanim mecima.
„Juče nismo videli specijalce sa štitovima kako razbijaju demonstrante, videli smo tone suzavaca, šok bombe i upotrebu vatrenog oružja po golorukom narodu“, kazao je Simić.
Naglasio je da su Srbi odlučni da ostanu i opstanu na KiM, a da su od predsednika Aleksandra Vučića i drugih državnih struktura tražili samo jedan odgovor: da li će država da stane u zaštitu svog golorukog naroda ili ne.
„Kako god bilo, moramo da nađemo način kako da branimo svoje porodice i kuće, ali u tome očekujemo podršku naše države i svih struktura, jer ovo je neizdrživo“, rekao je Simić.
Dodao je da je jutros mirno na severu KiM, ali da je, kako kaže, tako bilo i juče sve do osam sati, kada su upali specijalci Rosu.
„Ne mogu da kažem da je sve u redu i da li upravo neko iz Prištine šalje specijalce Rosu na goloruk srpski narod. Situacija je mirna, ali tako je bilo i juče dok Rosu nisu upale na sever, tako je bilo i pre 20. septembra dok specijalci nisu došli na Jarinje i Brnjak“, kazao je Simić.
Podvukao je da je, što se tiče srpskog naroda, situacija mirna i da je Srbima mir preko potreban, ali da je, kako kaže, potrebno da i Priština prestane sa jednostranim akcijama i sa slanjem do zuba naoružanih specijalaca koji „podrivaju mir i izazivaju nestabilnost“.
Kosovska policija u severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
SRBIJA
„Akcija na severu Kosova koordinisana sa međunarodnim akterima“
SRBIJA
Sastanak u Raškoj, Srbi sa KiM: Nemojte da dozvolite da nas tuku, Vučić: Beograd je uz vas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala