Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sastanak u Raškoj, Srbi sa KiM: Nemojte da dozvolite da nas tuku, Vučić: Beograd je uz vas

Pratite nas
Članak se dopunjava
Kosovska policija sprovela je jutros akciju u kojoj je zatvoreno više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima i na taj način izazvala reakciju žitelja tog grada, koji su kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske ulice i raskrsnice. U Raškoj je u 15 sati održan sastanak predsednika Srbije sa Srbima sa KiM.
Srbi sa Kosova i Metohije poručili su predsedniku Srbije: "Nemojte da dozvolite da nas tuku", a predsednik je izjavio: "Ako krenu u nasilje, mi ćemo biti uz vas, ali imajte u vidu kolika je cena koju ćemo svi da platimo".
Policija je ranije danas koristila šok bombe i suzavac, a aktivirane su i sirene za uzbunu. Nešto kasnije pristigli su i pripadnici specijalne jedinice Rosu. Slična akcija odvijala se i u Zvečanu.
Situacije je izuzetno napeta. Na desetina Srba je povređeno, a jedan muškarac teško je povređen, saopštio je Beograd. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se hitno ka Raškoj gde će se sastati sa Srbima sa KiM.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:32 13.10.2021
Princ Filip Karađorđević: Ako KFOR i EULEKS ne reaguju biće saučesnici
Princ Filip Karađorđević okarakterisao je "tužnim i zastrašujućim" današnje događaje na severu Kosova i Metohije istakavši da su oni kontinuirani nastavak neodgovornog i sramnog ponašanja kosovskih institucija, ali i predstavnika Međunarodne zajednice na Kosovu.
"Činjenica je da KFOR i EULEX pasivno posmatraju nedopustivo maltretiranje i zastrašivanje srpska zajednica koja se iz godine u godinu, iz meseca u mesec nalazi u sve gorem položaju" istakao je princ Filip. On je podsetio da je kosovska policija danas pucala na Srećka Sofronijevića koji je obavljao jesenje radove u svojoj njivi ali i na to da je juče u Peći kamenovana kuća jedine Srpkinje koja živi u tom gradu, te da smo i svedoci višemesečnog maltretiranja jedine Srpkinje u Đakovici.
"Ukoliko KFOR i EULEX brže i odlučnije ne reaguju i ne spreče bezakonje i nasilje koje nad srpskom zajednicom sprovode aktuelne kosovske vlasti, biće saučesnici u izazivanju ogromne bezbednosne nestabilnosti u južnoj srpskoj pokrajini" napisao je princ Filip na Tviteru.
Odblokirana raskrsnica kod Glavne pošte u Beogradu koju su blokirali učesnici skupa podrške Srbima sa Kosova i Metohije.
22:10 13.10.2021
Učesnici skupa podrške Srbima sa Kosova i Metohije blokirali su raskrsnicu kod Glavne pošte u Beogradu.
21:40 13.10.2021
Moleban za spas srpskog naroda na Kosovu i Metohiji održan je u manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama.
Hrišćanstvo - Sputnik Srbija
21:20 13.10.2021
Ministar u Prištini: Akcija koordinisana sa međunarodnim akterima
Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjalj Svečlja izjavio je da je za današnju akciju protiv krijumčarenja u nekim opštinama na Kosmetu postojala koordinacija sa međunarodnim saveznicima.
On je rekao da u operativnim centrima policije postoje međunarodni predstavnici koji im pomažu u obavljanju dužnosti, prenosi Zeri.info.
"Ova akcija je uperena protiv šverca, što je rana koja iscrpljuje finansije namenjene državi Kosovo. Imali smo koordinaciju sa međunarodnim akterima u vezi ove aktivnosti", rekao je Svečlja na konferenciji za novinare.
On je dodao i da takvih akcija u borbi protiv šverca ima gotovo svakodnevno, postavljajući pitanje da li kosovska policija uvek treba sa nekim da koordinira.
Svečlja takođe tvrdi da su demonstranti u severnom delu Kosovske Mitrovice danas tokom sukoba „protiv policije koristili dugo oružje“, prenosi Ekonomija onlajn.
„S obzirom na ovu situaciju želim da naglasim da smo posvećeni zakonu i redu. Današnja akcija je bila uspešna i završena je hapšenjem nekoliko ljudi, a sprovedena je na celom Kosovu, tako da nikako nije usmerena protiv građana sa severa zemlje. Naše institucije neće tolerisati narušavanje ustavnog poretka, a svi koji krše zakon biće uhapšeni“, naveo je Svečlja, preneo je Tanjug.
20:54 13.10.2021
Postavljena nova barikadu u Zvečanu
Srpski stanovnici severa Kosova postavili su novu barikadu u Zvečanu u znak protesta nakon akcije Specijalne jedinice Kosova, prenose Reporteri.
20:53 13.10.2021
Barikade se uklanjaju u Bošnjačkoj četvrti
U severnoj Mitrovici uklonjene su barikade postavljene nakon akcije kosovske policije za oduzimanje krijumčarene robe. Put je sada slobodan za saobraćaj.
20:45 13.10.2021
Beograd: Ispred Doma Narodne skupštine Srbije u toku spontano organizovani skup podrške Srbima sa Kosova i Metohije
20:25 13.10.2021
Kosovska policija u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SRBIJA
Pređena crvena linija na Kosovu: Težak zločin otkriva opasne namere Prištine
18:46 13.10.2021
Vučić sa Žandarmerijom u Kraljevu - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SRBIJA
Vučić: Čovek se muči dok ne prelomi, naša odluka je čvrsta kao stena
18:36 13.10.2021
Vučić sa Žandarmerijom u Kraljevu - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SRBIJA
Vučić poručio Žandarmeriji da budu spremni, otpevali mu "Hriste Bože" /video/
Đurić: Kurtijeva demonstracija sile, NATO hitno da reaguje
Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je današnje nasilje na severu KiM pokušaj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da demonstrira silu uoči lokalnih izbora u nedelju i pozvao Kfor i NATO da hitno reaguju i rasporede snage kako bi se sprečilo dalje nasilje.
On je na Tviteru naveo da su pod lažnim izgovorom da sprovode akciju zbog optužbi za krijumčarenje, kosovske specijalne snage, naoružane automatskim naoružanjem, upale u srpske apoteke i zaplenile lekove.
17:14 13.10.2021
Grenel: Bajden ne sme da ostane nem na situaciju na Kosovu i Metohiji
Izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da aktuelni predsednik Džozef Bajden ne sme da ostane nem na situaciju na severu Kosova i Metohije i pozvao na poštovanje Briselskog sporazuma.
"Briselski sporazum je jasan i mora da se poštuje - ovo je njegovo kršenje. Političke manipulacije nekih u Prištini pred lokalne izbore na Kosovu u nedelju moraju da prestane. Ovo je opasno i bezobzirno. Džo Bajden ne sme da ostane nem na ovu situaciju", naveo je Grenel.
On je uz tvit podelio vest da je nekoliko Srba i kosovskih policajaca povređeno u sukobima danas na Kosovu i Metohiji.
16:58 13.10.2021
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SRBIJA
Vučić: Šta god da se desi, bićemo uz vas, sledi težak period, tražiće ukidanje Republike Srpske
16:11 13.10.2021
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SRBIJA
Rat ili mir - Međunarodna zajednica da odluči: Snažna poruka Ivice Dačića
15:51 13.10.2021
Počeo sastanak Srba sa KiM i Vučića uz prisustvo medija
Udarna vest, fotografija za topove - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SRBIJA
Apel Srba sa Kosova: Nemojte da dozvolite da nas tuku/video/
15:40 13.10.2021
Selaković sa šefom diplomatije Sent Kitsa i Nevisa
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Sent Kitsa i Nevisa Markom Brentlijem i tom prilikom ga upoznao sa stanjem na Kosovu i Metohiji u svetlu današnjih etnički motivisanih akcija Prištine.
"Selaković je kolegu upoznao o ugroženosti srpskog naroda u pokrajini, ukazavši na današnju novu etnički motivisanu jednostranu akciju Prištine na severu KiM kada je ranjen srpski mladić, a nekoliko desetina povređeno", navodi se u saopštenju MSP.
15:38 13.10.2021
Oboren sajt Kosovo onlajna
Sajt Kosovo Onlajn oboren je danas, nešto pre 15 časova, a kako se navodi u saopštenju tog sajta, pokušaji hakerskih napada registrovani su tokom celog dana.
Iz redakcije Kosovo onlajna navode da ne znaju ko stoji iza napada, ali ukazuju da se on dogodio u danu kada je kosovska policija sprovela akciju na severu KiM, u kojoj je dvoje Srba, kako navode, teško povređeno, a nekoliko desetina zatražilo lekarsku pomoć, o čemu je sajt izveštavao.
"Koji god motivi da stoje iza napada na naš sajt, redakcija saopštava da će nastaviti da obavlja svoj novinarski posao profesionalno, kao i do sada", poručuju u saopštenju.
15:31 13.10.2021
Predsednik Srpske liste traži prenos sastanka uživo
Predsednik Srpske liste Goran Rakić tražio je da se sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem prenosi uživo, saznaje Tanjug.
Rakić traži da kamere isprate sastanak i navodi da bez njih predstavnici Srba sa severa KiM neće da razgovaraju. Kako je rekao, hoće da cela Srbija čuje šta se na KiM dešava.
15:25 13.10.2021
Vučić: Kontaktirao sam Lajčaka, rekao sam mu šta mislim
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po dolasku u Rašku pre sastanka sa predstavnicima Srba na severu KiM da je povodom današnjih dešavanja kontaktirao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.
"Čekam da se sretnem sa Srbima sa Kosova. Kontaktirao sam Miroslava Lajčaka, rekao mu šta mislim i završio razgovor. Mislim da su Srbi bili najuznemireniji", rekao je Vučić.
15:00 13.10.2021
Rakić: Pitanje života ili smrti za Srbe
Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da su se Srbi sa Kosova i Metohije uputili ka Raški gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Rakić je za Pink televiziju kazao kako je ovo za njih najvažniji sastanak, kao i da su današnja dešavanja "prelila čašu”.
Dodaje i da je ovo za sve Srbe - pitanje života ili smrti i da je ovo "Kristalna noć".
“Svi ćemo doći na sastanak, tražićemo od Vučića da li može da nam pomogne. Mi moramo da imamo tu informaciju danas, jer je ovo za nas pitanje života ili smrti. Zabranili su nam vakcine, sad su hteli lekove, ostaje samo da nam vazduh uzmu. Trenutno je mirno, ali znate da imamo ranjene ljude. Koristili su municiju i pucali su na narod”, rekao je Rakić.
14:42 13.10.2021
Vučić, načelnik Generalštaba i ministar odbrane stigli u Rašku
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović stigli su u Rašku, gde će se sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.
U planu je i obilazak jedinice Vojske Srbije i jedinice žandarmerije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala