- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mnogi u EU žele da žive u drugačijem svetu: Orban objasnio zašto je važna saradnja sa Kinom

© AFP 2023 / FRANCISCO SECOViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Saradnja između Mađarske i Kine dobija sve veći i veći značaj, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban, u video obraćanju na svečanom otvaranju kineskog Međunarodnog sajma za uvoz i izvoz (CIIE).
Napominjući da globalna trgovina skoro dve godine trpi negativne efekte korona pandemije, Orban je ocenio da je kriza pokazala koliko smo međusobno zavisni i kako uspešne zdravstvene i ekonomske mere u jednoj zemlji utiču na oporavak druge, prenosi agencija MTI.
Dodao je da je prošla godina takođe donela "izuzetne promene" u svetskoj ekonomiji, navodeći da se "raspodela ekonomske moći transformiše pred našim očima", pri čemu azijske ekonomije i kompanije igraju sve važniju ulogu u oblikovanju globalne ekonomije.
Prema njegovim rečima, u Evropskoj uniji se, istovremeno, vodi debata o tome kako oblikovati svet posle kovida.
"Ovde, na Zapadu, vlada veliko iskušenje da se ponovo uvede svetski ekonomski poredak zasnovan na rivalstvu velikih svetskih sila. To sam već video u prošlosti. U stvari, pola svog života sam proživeo u takvom svetu, kada je Zapad bio protiv Sovjetskog Saveza", rekao je Orban.
Mađarski premijer je naglasio da, međutim, mnogi u EU žele da žive u svetu "zasnovanom na trgovini, bezbednosti, uzajamnom poštovanju i bezuslovnom priznavanju međusobnog suvereniteta", a ne u svetu koji "definišu napetosti između velikih svetskih sila".
Orban je poručio da Mađarska zato smatra ključnim učešće u kineskom ekonomskom razvoju, ali da je važno prisustvo Kine kao trgovinskog partnera i investitora u Mađarskoj i centralnoj Evropi.
Kantonalni uvozno-izvozni sajam je najstariji i najveći takav događaj u Kini, koji dva puta puta godišnje organizuje kineski Centar za spoljnu trgovinu, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala