- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija je zabrinuta zbog grubog mešanja SAD i EU u unutrašnje poslove Belorusije

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Pratite nas
Rusija je veoma zabrinuta zbog pokušaja SAD i EU da se grubo mešaju u unutrašnje poslove Belorusije, ignorišući pritom akcije Minska u konsolidaciji društva i sprovođenju ustavnih reformi, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na otvaranju XVII Sastanka rukovodilaca organa bezbednosti i obaveštajnih službi država ZND.

„Veliku zabrinutost izazivaju pokušaji Vašingtona i EU da se grubo mešaju u unutrašnje poslove Belorusije. Nastavlja se pritisak sankcijama i politički pritisak na vlasti u Minsku, pritom se potpuno ignorišu napori za konsolidaciju društva i sprovođenje ustavne reforme. Akcije EU pokazuju istinske ciljeve zbog kojih je formirano takozvano Istočno partnerstvo i u isto vreme govore o ceni koju je potrebno platiti radi dobrih odnosa sa Zapadom“, rekao je ministar.

Lavrov je podvukao da samo narod Belorusije i njegovi zakoniti predstavnici „imaju pravo da određuju budućnost svoje zemlje u okvirima sadašnjeg zakona“.
Niz evropskih država i SAD ne priznaju prošlogodišnje predsedničke izbore i smatraju da su akcije beloruske policije prema demonstrantima bile preoštre. U skladu sa tim, Zapad je uveo sankcije i druga ograničenja Belorusiji.
Evropska unija je do danas uvela četiri paketa individualnih sankcija za 166 fizička lica i 15 pravnih lica, uključujući i MAZ (Fabriku automobila u Minsku) i BelAZ (Belorusku Fabriku za proizvodnju automobila), a priprema se i peti paket zapadnih sankcija.
Njujork - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
SVET
Zatvara se Generalni konzulat Belorusije u Njujorku – na zahtev Amerike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala