- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zatvara se Generalni konzulat Belorusije u Njujorku – na zahtev Amerike

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaNjujork
Njujork - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Generalni konzulat Belorusije u Njujorku prestaće sa radom 21. oktobra 2021. godine na zahtev američke strane, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Belorusije.

„Nakon zatvaranja, državljani Belorusije koji žive na teritoriji konzularnog okruga Generalnog konzulata (uključujući Kanadu) moći će da podnesu zahtev za obavljanje konzularnih radnji ambasadi Belorusije u Sjedinjenim Američkim Državama“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Belorusi se do 15. oktobra mogu obratiti konzulatu sa zahtevima za obavljanje konzularnih radnji, nakon čega pristup kancelariji Generalnog konzulata neće biti moguć.
Od 8. oktobra su obustavljeni prijem i obrada dokumenata koja su poslata poštom. Dokumenta će biti prosleđena ambasadi Belorusije u SAD u Vašingtonu. Takođe su nedostupne telefonske konsultacije Generalnog konzulata“, saopštava beloruski MIP.
Diplomatska predstavništva dve zemlje vode otpravnici poslova nakon što su ambasadori međusobno opozvani 2008. godine. Krajem januara ove godine ministar spoljnih poslova Belorusije je saopštio da će Minsk u najskorije vreme odlučiti o kandidaturi ambasadora u Americi.
Podsetimo, Amerika ne priznaje legitimitet predsedničkih izbora u Belorusiji, održanih 2020. godine, na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko. Zbog povećanja sankcionog pritiska Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije je povuklo ranije izdatu saglasnost za imenovanje Džuli Fišer za američku ambasadorku u Belorusiji.
Pored toga, na zahtev beloruske strane američka diplomatska misija je morala da smanji broj zaposlenih u ambasadi u Minsku na pet osoba.
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
SAD navele uslov za normalizaciju odnosa sa Belorusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala