- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Da li je vreme za prvu srpsku nukelarku? Upućen poziv Americi i Evropi da ulože u gradnju

CC0 / piksabej / Nuklearna elektrana
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Rade Basta izjavio je da treba ukinuti moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Republici Srbiji i pozvao je američke i evropske energetske kompanije da investiraju u projekat gradnje nuklearke u Srbiji.
On je poručio da su energetska bezbednost, privredni razvoj i efikasnost zaštite životne sredine, već dugo osnovni i uzajamno povezani ciljevi zbog kojih danas nijedna nacionalna ekonomija ne može konstatovati da energetski bezbedna.
"Naime, ono što se može zaključiti jeste bipolarnost - jedni imaju puteve dolaska do energije uz sve višu i teško održivo političku cenu, a drugi ogromne zalihe energetskih resursa pomoću kojih žele da diktiraju budući globalni razvoj", naglasio je direktor Basta.
On je naveo da Srbija kao jedna od zemalja Jugoistočne Evrope ima dobar geostrateški položaj koji treba da iskoristi u oblasti energetike kako bi se ostvarili strateški i nacionalni ciljevi razvoja.
"Na globalnom nivou oko 15 odsto električne energije se dobija iz nuklearne energije. Od 450 nuklearnih elektrana u svetu, trećina je u Evropi. Trenutno se gradi 60 novih reaktora, a Srbiju okružuje desetak nuklearnih reaktora na udaljenosti od 400 kilometara", kazao je Basta.
Nuklearke, dodaje, imaju Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Mađarska i sve one ili grade ili pripremaju gradnju novih blokova, na nepunih 70 kilometara od granice Mađarska gradi novi reaktor u Paksu.
"Stoga smatram da se treba ukinuti moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Republici Srbiji i razmotriti mogućnost privlačenja investicije za gradnju iste s obzirom na veliku vrednost takve investicije kao i transfera znanja i tehnologije koju mi ne posedujemo. Pozivam sve velike američke i evropske energetske kompanije, kao i fondove koji su spremni da sa Republikom Srbijom strateški i investiciono uđu u jedan takav veliki projekat, jer smatram da mogu da prepoznaju svoj dugoročni interes, a Republika Srbija dobije pouzdanog partnera i dodatno obezbedi energetsku stabilnost koja će biti glavni izazov u narednim decenijama", poručio je u pisanoj izjavi direktor JKP „Beogradske elektrane“, prenosi B92.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
EKONOMIJA
Vučić o energetskoj krizi: Svi smo u velikom problemu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala