- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Holivudski glumac otkrio zbog čega ulaže u veštačko meso

© REUTERS / Toby MelvilleLeonardo Dikaprio
Leonardo Dikaprio - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Holivudski glumac i aktivista za zaštitu životne sredine, Leonardo Dikaprio, odlučio je da investira u dva startapa koja se bave proizvodnjom veštačkog mesa, a pridružiće se i njihovim savetodavnim odborima.
Dikaprio će, kako je javio AP, investirati u holandski startap „Mosa Mit“, koji je napravio prvi veštački hamburger i izraelsku kompaniju „Alef Farms, koja je proizvela prvi veštački stejk.
„Jedan od najefikasnijih načina borbe protiv klimatske krize je transformacija našeg sistema ishrane. Farme mesa ‘Mosa’ i ‘Alef’ nude nove načine da se zadovolji svetska potražnja za govedinom, rešavajući neka od najhitnijih pitanja trenutne industrijske proizvodnje govedine”, naveo je Dikaprio.
Prema izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija iz 2013., meso i mlečni proizvodi čine 14,5 odsto ukupne svetske emisije gasova sa efektom staklene bašte.
Neki ekolozi tvrde da je potenciranje veštačkog mesa nametnuto rešenje problema koje se može rešiti promenom ishrane na hranu biljnog porekla.
FAO predviđa da će globalna potrošnja mesa ove godine porasti za više od jedan odsto, dok izvršni direktor „Mosa Mita“ Marten Boš napominje da se očekuje da će potrošnja mesa porasti između 40-70 odsto do 2050. godine sa, kako je ocenio, katastrofalnim posledicama po planetu, preneo je portal „Bizlajf“.
Ipak, meso sadrži i mnoge korisne sastojke. - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
RUSIJA
Šta će se desiti ako prestanete da jedete meso: Ruski lekari upozoravaju na posledice
Vegeterijansko meso iz 3D štampača - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Krmenadla 2.0, ražnjići 2.0: Meso iz 3D štampača, budućnost koja se već dešava /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala