Krmenadla 2.0, ražnjići 2.0: Meso iz 3D štampača, budućnost koja se već dešava /foto/

© REUTERS / ALBERT GEAVegeterijansko meso iz 3D štampača
Vegeterijansko meso iz 3D štampača - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Da li je iko mogao da pretpostavi da će senzaciju na Svetskom mobilnom kongresu u Barseloni umesto nekog od novih mobilnih telefona izazvati, ni manje ni više nego – odrezak. I to ne bilo kakav, već vegetarijanski, što i ne bi bilo toliko neobično da ovaj nije bio 3D odštampan.
Španska fabrika „Novamit“, koja ga je nudila posetiocima najvećeg sajma mobilne tehnologije u svetu, razvija taj odrezak od 2018. godine s ciljem da proizvodnju omasovi i učini proizvod uobičajenim. Dakle, nudiće ga redovno na masovnom tržištu.

Iz štampača direktno na roštilj

Namera španske fabrike je da 3D vegetarijanski odrezak direktno ponudi potrošačima i restoranima. Kako bi to trebalo da izgleda, imali su priliku da vide posetioci poznatog sajma gde su odresci pečeni na roštilju, piše Večernji list.
Mediji pišu da 3D vegeterijanski odrezak nije bio ni nalik klasičnom, ali da je izazivao pozitivne reakcije. Oni koji su ga probali kažu da nisu očekivali teksturu koja ipak dobro kopira onu na koju smo navikli kod mesa.
Kao i u drugim oblastima primene, 3D štampač se pokazao kao dobro rešenje jer ne podrazumeva organizovanu masovnu proizvodnju koja traži i skladištenje pod posebnim uslovima, već se proizvod radi prema potrebi. Španci očekuju da će ta potreba kontinuirano da raste.
© REUTERS / ALBERT GEAVegeterijansko meso iz 3D štampača
Vegeterijansko meso iz 3D štampača - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Vegeterijansko meso iz 3D štampača
Oni tvrde kako se na 3D štampaču lakše isprobavaju novi ukusi ili drugi dodaci vegeterijanskog odreska. Ako bi tražnja nadmašila kapacitete koje nudi 3D štampač, tada bi se prešlo na veću proizvodnju kod koje bi bilo moguće proizvoditi do pola tone “vegeterijanskog mesa” na sat na neki drugačiji način. U „Novamitu“ kažu da je cilj njihovog start-apa rekreiranje životinjskih mišićnih vlakana korišćenje stopostotno biljnih sastojaka.

Grašak, alge i cvekla

Oni predviđaju da bi ova nova grana prehrambene industrije trebalo da raste dvocifrenim postocima u skorijoj budućnosti. A motivacija te fabrike je da napravi proizvod koji bi mogao da zameni meso.
„Pokušavamo da zamenimo životinjsko meso nečim što je bolje za planetu, ljude i životinje“, rekao je za Rojters Aleksandar Kampos iz „Novameata“.
Stvar uopšte nije neozbiljna što se može zaključiti i jednim pogledom na početnu stranicu barselonske fabrike: vegetarijanski odresci liče na krmenadle, ražnjiće…, ali je indikativno da se odresci nazivaju steak 2.0 ili pork 2.0, a primera radi Gardijan ih je nazvao najrealističnijim odrescima do sada baziranim na bilju.
Osnovni sastojci „vegeterijanskog mesa“ su grašak, alge i cvekla, od kojih se rade fina vlakna koja treba da liče na mišićna vlakna u pravom mesu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala