- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ekspert SZO: „Sputnjik Ve“ je veoma dobra vakcina, plan je da se odobri do kraja godine

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa vakcinom protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ampule sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) će najverovatnije odobriti vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) do kraja godine, ako se narednih dana završi potpisivanje neophodnih pravnih dokumenata, izjavila je Sputnjiku naučni ekspert SZO-a Sumija Svaminatan.
„Postoje neka pravna dokumenta koja bi trebalo da potpišu obe strane pre nego što SZO nastavi proces ocene ruske vakcine za hitnu upotrebu. Mislim da smo se sada na tome zaustavili“, rekla je ona.
Ona je dodala i da ruske vlasti uveravaju da će dokumentacija biti uskoro potpisana i da će se obnoviti ocena vakcine, kao i dijalog i inspekcija koja sledi nakon toga.
Prema rečima eksperta, za sada nije poznato kada će biti organizovana inspekcija, ali SZO računa da će biti što je pre moguće, najverovatnije do kraja godine.
Ona smatra da će vakcina „Sputnjik Ve“ biti odobrena. U intervjuu Sputnjiku izjavila je da je prema preliminarnim podacima to „veoma dobra vakcina“.
Ranije je pomoćnica generalnog direktora SZO Marianđela Simao je izjavila da je pravni problem, zbog koga je zaustavljen proces odobrenja vakcine „Sputnjik Ve“, rešen i da će se proces nastaviti nakon usaglašavanja dokumentacije.
Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško izjavio je nedavno da su uklonjene sve prepreke za priznavanje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u SZO i da su preostale neke administrativne procedure.
„Sputnjik Ve“ je odobren u 70 zemalja sa ukupnim brojem od četiri milijarde stanovnika, što je više od 50 odsto stanovništva Zemlje. Ova vakcina zauzima drugo mesto u svetu prema broju zemalja koje su odobrile njenu upotrebu.
Ampule sa ruskom vakcinom Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
RUSIJA
Rusija: Značajan napredak u radu sa EU na registraciji „Sputnjika Ve“
Sve o Rusiji možete pročitati ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala