- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Značajan napredak u radu sa EU na registraciji „Sputnjika Ve“

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa ruskom vakcinom "Sputnjik Ve"
Ampule sa ruskom vakcinom Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Rad na registraciji ruske vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj agenciji za lekove (EMA) postigao je značajan napredak, političari ne bi trebalo da se mešaju u profesionalni dijalog po ovom pitanju, već da pružaju pomoć, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Trenutno sarađujemo sa Evropskom agencijom za lekove na registraciji ‘Sputnjika Ve’ i naš rad je već prilično napredovao. Sada smo u fazi takozvane postepene ekspertize“, rekao je Lavrov na sastanku sa članovima Udruženja evropskog biznisa u Rusiji.
Ministar je istakao da političari ne bi trebalo da se mešaju, već da pomažu profesionalnom dijalogu o ovim pitanjima.
„Važno je da se sva ova pitanja, pitanja oko registracije i uzajamnog priznavanja vakcina, reše na osnovu profesionalnog dijaloga stručnjaka iz oblasti zdravstva, sanitacije i epidemiologa. Političari, naravno, ne bi trebalo da se mešaju, već, naprotiv, da na svaki način pomognu takav profesionalni dijalog“, zaključio je Lavrov.

Kremlj: Ima povoda za optimizam

Sa svoje strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da u pregovorima između Rusije i Evropske unije o međusobnom priznavanju vakcina protiv kovida 19 bilo je nesporazuma, ali sada ima više razloga za optimizam.
„Znamo da postoje kontakti. Bilo je nesporazuma, verovatno vezanih za tehnologiju međusobnog pružanja informacija i tako dalje, ali sada verovatno ima više razloga za optimizam. Rad se odvija na konstruktivan način“, rekao je Peskov.
Ranije je Ministarstvo zdravlja Rusije poslalo Delegaciji EU dokumente za međusobno priznavanje sertifikata o vakcinaciji protiv kovida 19. Poseta predstavnika evropskog regulatora za sertifikaciju vakcine „Sputnjik Ve“ mogla bi da se održi već u decembru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala