Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Uprkos svim pritiscima, Srbija nikada neće okrenuti leđa prijateljima

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić na komemorativnom Samitu pokreta nesvrstanih
Aleksandar Vučić na komemorativnom Samitu pokreta nesvrstanih - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju Komemorativnog samita povodom 60. godišnjice od održavanja prvog Samita Pokreta nesvrstanih rekao da uprkos svim pritiscima, Srbija nikada neće okrenuti leđa prijateljima.
Vučić je učesnicima skupa u Beogradu poručio da pravo da se odlučuje o sopstvenoj sudbini nije greh, već pravo koje mora da pripada svima bez obzira na snagu i moć kojom raspolaže.
Primetio je da je svet danas drugačiji u odnosu na onaj iz od 1961. godine, jer su globalizacija, međuzavisnost i razvoj novih tehnologija, planetu učinili manjom, ostvarujući uticaj na živote svih.
“Istovremeno, izazovi sa kojima se suočavamo ne znaju granice, a i njihova priroda je složenija. Zato je potrebno da više nego ikada radimo na razvoju multilateralizma, jer nijedna država nije izolovana, niti ostrvo samo za sebe, a saradnja je jedini put ka prosperitetu”, rekao je Vučić.
To je, poručuje, osnova na kojoj, uprkos razlikama, stoje članice Pokreta, koji je simbol slobodoljubivog dela sveta, spremnog da se bori za slobodu, nezavisnost suverenitet.
“Verujem da je to nešto za šta se vredi boriti. Srbija najbolje zna koliko je to teško, jer od svih borbi, ona vodi tešku borbu za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, za rešavanje pitanja Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.
Predsednik je poručio da Srbija svojom borbom brani univerzalne principe na kojima počiva Povelja UN, principe međunarodnog prava, ali i neke od najvažnijih vrednosti Pokreta.
Vučić je rekao da Srbija ostaje posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja koje bi garantovalo trajni mir u pokrajini, uverena da je to odraz naše snage, a ne slabosti.
“Dijalog nema alternativu, a podrška međunarodne zajednice je ključna za uspeh”, rekao je Vučić.
Dodao je da Srbija, kao naslednica SFRJ , nikad nije prestala da stremi jačanju saradnje sa tradicionalnim prijateljima širom sveta.
“Ponosni smo da kao neutralna zemlja, na putu ka EU, radimo i na jačanju sa tradicionalnim prijateljima Azije, Afrike, Pacifika, Latinske Amerike, za koje Beograd, Srbija, bivša Jugoslavija imaju značaj i suštinu. Naša prijateljstva na severu, jugu, istoku i zapadu su naša snaga”, rekao je Vučić.
Predsednik je naglasio da je Srbija nezavisna država, koja sama donosi odluke, pouzdan partner svojim prijateljima, spremna da svima pruži ruku saradnje.
Podsetio je da je Srbija u proteklom periodu nesebično pomogla svima kojima je to bilo potrebno, sa više od milion vakcina protiv kovida 19, od kojih je više od polovine donirano afričkim i azijskim zemljama, dodajući da će naša zemlja to nastaviti da čini, dok korona virus ne postane prošlost.
“Imate odanog prijatelja u Srbiji, i to nisu prazne reči. Uprkos svim pritiscima, Srbija nikada neće okrenuti leđa prijateljima”, podvukao je Vučić.
Podsetio je da je Pokret začet idejom SFRJ, Egipta i Indije, da se mir ne može osigurati podelama već stremljenjem kolektivnoj bezbednosti i okončanjem dominacije jedne zemlje nad drugom.
“Predsednik SFRJ rekao je 1961. godine da smatra da će oni učiniti velika uloga sveta ako se istakne put ka miru, slobodi, jednakosti, punoj saradnji. Jedna afrička poslovica kaže – ako želite da idete brže, hodajte sami, ako želite da idete daleko - hodajte sa nekim. Verujem da ta poslovica odgovara karakteru ovog pokreta”, zaključio je Vučić.
Učesnici samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
SRBIJA
Era kolonijalizma je prošla, a osnivački principi Nesvrstanih treba da žive /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala