- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija odobrila ispitivanja vakcine „KoviVak“ na dobrovoljcima starijim od 60 godina

© Sputnik / Vitaliй TimkivVakcina protiv virusa korona "Kovivak" Centra "Čumakov"
Vakcina protiv virusa korona Kovivak Centra Čumakov - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Ministarstvo zdravlja Rusije je odobrilo klinička ispitivanja vakcine „KoviVak“ protiv virusa korona na dobrovoljcima starijim od 60 godina, navodi se u registru odluka za sprovođenje kliničkih ispitivanja od 8. oktobra.
U ispitivanjima, koja će biti organizovana u Naučno-istraživačkom institutu za vakcine i serume „Mečnikov“ u Moskvi, na Permskom državnom univerzitetu „Vagner“ i u Saveznoj medicinsko-biološkoj agenciji broj 163 u Novosibirskoj oblasti, će učestvovati 250 dobrovoljaca.
Direktor za kvalitet Centra „Čumakov“ Aleksandra Sinjugina je 29. septembra izjavila da je ruska vakcina „KoviVak“ 98,4 odsto efikasna protiv kovida 19 i 99,1 odsto protiv teških oblika ove bolesti.
Generalni direktor Centra „Čumakov“ Ajdar Išmuhametov je 23. septembra potvrdio da su kapaciteti za proizvodnju vakcine „KoviVak“ uvećani dva puta, dok je mesec dana ranije saopštio da se vakcina modifikuje u skladu sa novim delta sojem virusa.
Vakcina „KoviVak“ je inaktivirana vakcina. U njenoj osnovi je virus SARS-KoV-2, koji je posebno obrađen tako da je izgubio infektivna svojstva, ali istovremeno zadržava sposobnost izazivanja imunog odgovora. Ovakve vakcine sadrže čitav niz proteina virusnih čestica i, shodno tome, očekuje se da će imuni odgovor biti najkompletniji. Industrijska proizvodnja „KoviVaka“ zvanično je počela 25. marta.
U Rusiji su registrovane četiri vakcine protiv korone – „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) centra „Gamaleja“, „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, „KoviVak“ centra „Čumakov“, i vakcina „Sputnjik lajt“.
Ampule sa ruskom vakcinom Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
RUSIJA
Rusija: Značajan napredak u radu sa EU na registraciji „Sputnjika Ve“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala