- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poslanik Vrhovne rade: Članak Medvedeva o Ukrajini je oštar

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZgrada Vrhovne rade u Ukrajini
Zgrada Vrhovne rade u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Članak zamenika predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je oštar sa ciljem kako bi se što je bolje moguće Kijevu prenela nespremnost Rusije da vodi pregovore sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim, smatra poslanik Vrhovne rade iz stranke „Opoziciona platforma-za život“ Renat Kuzmin.

„Potrebno je obratiti pažnju na to da se taj članak pojavio nakon stalnih izjava Kijeva o želji da se Zelenski sastane sa Putinom kako u 'normandijskom formatu' tako i u formatu jedan na jedan. Takođe, članak je objavljen na dan dolaska zamenice državnog sekretara SAD za politička pitanja Viktorije Nuland u Moskvu, koja će, između ostalog, razgovarati i o Ukrajini. Članak Medvedeva signalizira da rusko rukovodstvo ne vidi Zelenskog kao partnera u pregovorima. Očigledno je da je članak Medvedeva napisan veoma oštrim terminima kako bi ova misao bila što jasnija“, napisao je Kuzmin na Telegramu.

Medvedev je danas objavio članak u kojem je rekao da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, plašeći se da mu se desi još jedan „Majdan“, bio primoran da promeni svoju političku i moralnu orijentaciju i počne da brani stavove nacionalista koji su mu odvratni. Istovremeno, Medvedev smatra da je sadašnji predsednik Ukrajine „čovek sa određenim etničkim korenima koji je celog života govorio ruski“. Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije istakao je da su u takvoj situaciji pregovori sa ukrajinskim liderom nemogući.
Ranije je list „Komersant“, pozivajući se na informativne izvore u državnim strukturama Rusije, objavio da je Moskva pre nekoliko meseci ukrajinskoj strani saopštila svoju viziju rezultata mogućeg sastanka Putina i Zelenskog. Na spisku je, navodno, bilo predstavljeno 12 potencijalnih odluka, među kojima i uspostavljanje punopravnih diplomatskih odnosa, povratak ambasadora, ukidanje trgovinsko-ekonomskih ograničenja i ukidanje sankcija.
Portparol ukrajinskog lidera Sergej Nikiforov je izjavio agenciji „Unian“ da je Zelenski spreman da se sastane sa Putinom i razmotri dnevni red dveju zemalja, ali samo nakon što iz odnosa Ukrajine i Rusije nestanu pitanja „ruske okupacije delova ukrajinskih teritorija“.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
RUSIJA
Peskov: Članak Medvedeva o Ukrajini odražava stav Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala