- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Angela jaše na američkom konju: Neobičan prikaz nemačke kancelarke /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel  - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Nemački umetnik Vilhelm Koh napravio je spomenik nemačke kancelarke Angele Merkel kako jaše na američkom konju.
Spomenik, koji je izrađen tehnikom 3D štampanja, postavljen je u Bavarskoj, u gradu Frojdenbergu. Visok je 2,7 metara, a na njemu je Angela Merkel prikazana kako jaše na američkom kvartalnom konju, sa rukama u karakterističnoj pozi.
Koh kaže za „Špigl“ kako mu nije bila namera da „veliča politička dostignuća Angele Merkel“, već da je reč o spoju „ironije i lične zahvalnosti“, dodajući da se radi o „ikoničkom prikazu“ nemačke kancelarke.
Umetnik je ispričao nemačkom listu da ga je na ovakav prikaz inspirisala izložba fotografija Tila Brigleba na kojima su prikazani spomenici i statue čiji je konj važan deo.
„Brigleb je napisao da su statue sa konjima potpuno izašle iz mode. Sada je veoma teško zamisliti bilo kog političara na konju, osim možda Trampa, Putina ili Kim Džong Una. Brigleb navodi da konjička statua definitivno nije pogodna za jednu osobu, Angelu Merkel“, kaže Koh.
Umetnik ističe kako je želeo da opovrgne tu tezu. To ga je zainteresovalo i sa umetničke, vajarske strane. Tumačenje imidža kancelarke nije mu bilo prioritet.
„Nezavisno od politike Angele Merkel, moj rad je ikonički. Poznato je iz čega se sastoje ikonički elementi skulpture - frizura, odeća, držanje i ruke. U Nemačkoj najverovatnije nema osobe koja je tako prepoznatljiva“, objasnio je Koh.
On je pojasnio i zašto skulptura nema postament.
„To je u vezi sa samom Angelom Merkel. Nju doživljavaju kao veoma skromnu osobu. Zbog toga bi postavljanje ove statue na postament bilo neumesno. Stiče se utisak da je krenula na jahanje po Gornjem Palatinatu. Možda je konj Trampov poklon“, podvlači skulptor.
Merkelova takođe nema sedlo i uzde na konju.
„Za nju je to prirodno. Nisam hteo da pravim karikaturu“, kaže Koh i otkriva kako mu je plan da statua stoji na tom mestu do sledećeg leta, a onda možda i trajno, u zavisnosti od reakcija koje izazove.
Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
RUSIJA
Omiljena anegdota Angele Merkel o Rusiji
Angela Merkel u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
SVET
Šta u stvari ostaje iza Angele Merkel: Pitanje koje je važnije i od pobednika izbora u Nemačkoj
Angela Merkel Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Podkast
Sedam kriza i katastrofa Angele Merkel
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala