Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Imaćemo najbolju cenu gasa

© Sputnik / Lola ĐorđevićSastanak Sergeja Lavrova i Aleksandra Vučića u Beogradu
Sastanak Sergeja Lavrova i Aleksandra Vučića u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa Sergejom Lavrovom u Beogradu da će Srbija imati najpovoljniju cenu gasa.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su smešne tvrdnje da Rusija vrši pritisak na Srbiju.
„To je toliko smešno da nemam reči,. Pa mi vršimo pritisak na njih a ne oni na nas. Odakle da nađem gas. Ja vršim pritisak na njih da nam daju najpovoljniju cenu“, rekao je predsednik Vučić i dodao da ima obećanje Sergeja Lavrova da će razgovarati s predsednikom Vladimirom Putinom o tome da Srbija dobije najpovoljniju cenu gasa. On je izrazio uverenje da će Srbija takvu cenu i da dobije.
„"Znam čoveka, znam Putina. I mogu da vam kažem da ćemo imati najpovoljniju cenu“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je rekao da je „gas najvažnije pitanje o kom svi imaju svoje mišljenje“ i rekao kako on misli „da su stvari jasne“.
„Ni o čemu se ne govori u celom svetu osim o energetici. Ako me pitate, za budućnost sveta najvažnija je energetika , voda i hrana, ali ova druga dva pitanja vezana su za prvo pitanje“, dodao je predsednik Srbije.
Postoji pet razloga za energetsku krizu, objasnio je Vučić.
„Prvi što su uvedene posebne karbon takse na energiju koja nije iz obnovljivih izvora zato što je to urađeno naprečac. Drugo, ovo je već druga godina kako imamo virus korona i sve evropske države su se suočavale s velikim problemima u privrednoj aktivnosti i želele da iz skladišta izvuku najjeftiniji gas, a ne da ga kupuju na tržištu gde je cena polako rasla, ali nisu obnavljali rezerve gasa. Treće, nisu sklapali dugoročne ugovore. Pod četiri, to su radili iz političkih razloga. I pod pet, danas niko neće da prizna grešku, odjednom svi hoće ugalj. Govorili su da sam lud što nisam hteo da zatvorim naše ugljenokope jer sam znao koliko će ugalj da bude potreban. Ne možete da balansirate električnu energiju u koliko nemate ugalj. I sad ću da ih pitam šta ćete s nestankom struje“, rekao je Vučić.

Ne plašim se da kažem da imamo vrlo dobre odnose sa Rusijom

Ponosan sam što mogu da kažem da imamo vrlo dobre odnose sa Rusijom i za razliku od drugih koji se toga plaše, ja se ne plašim da to kažem. To je naš interes ali i izraz viševekovnog prijateljstva, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je večeras ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu što je došao u Beograd da uveliča skup povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, ali i za prijateljstvo i podršku koju pruža našoj zemlji u više oblasti, od teritorijalnog integriteta i celovitosti, pa nadalje.
Zahvalio je i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na podršci koju je do sada pružio i izrazio nadu da će do kraja godine moći s njim da razgovara u Beogradu.
„Ovi su bili naši najotvoreniji i najiskreniji razgovori do sada, iako se mnogo godina poznajemo. Lavrova smatram doajenom diplomatije i iskrenim prijateljem naše zemlje i prirodno je bilo da iskreno iznesem stavove i čujem mišljenje ruskih prijatelja“, rekao je Vučić.
Na ruskom mu je poručio da će Srbija biti pouzdan partner Rusiji.
Sergej Lavrov u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
SRBIJA
Lavrov: Rusiju uznemirio nedavni incident na severu Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala