Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lavrov: Rusiju uznemirio nedavni incident na severu Kosova

© Sputnik / Lola ĐorđevićSergej Lavrov u Beogradu
Sergej Lavrov u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o situaciji u regionu Balkana, uključujući Kosovo.
„Rešenje te situacija obavezno treba da se zasniva na poštovanju Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, da bude postignuto u direktnom kontaktu Beograda i Prištine i da konačno rešenje bude odobreno u UN i da odgovara našim srpskim prijateljima”, rekao je Lavrov, koji boravi u poseti Beogradu i danas se sastao sa predsednikom Srbije.

Uznemirenje zbog incidenta na severu Kosova

Naveo je da je predsednik Rusije Vladimir Putin više puta naglasio to i da to ostaje stav Rusije.
Prihvatićemo rešenje koje bude prihvatljivo za Srbiju, dodao je on.
Lavrov je rekao da je Rusiju uznemirio nedavni incident na severu Kosova i da je Moskva podržala odlučnost predsednika Srbije da reši taj problem.
Ukazao je i na ulogu koju EU ima u tom procesu.

„Vreme je da se ispune dogovori postignuti pre mnogo godina, posebno ZSO. Očekujemo i da će Amerikanci iskoristiti svoj uticaj na Prištinu da bi se nastavio dijalog i da bi se došlo do dogovora koje bi bilo podržano u SB UN koje bi odgovaralo našim srpskim prijateljima“, rekao je Lavrov i dodao da „Evropskoj uniji ne služi na čast što se odlaže primena postignutih dogovora“.

On je dodao da je Srbija najvažniji faktor mira i stabilnosti u regionu i njeno mišljenje mora da bude uvaženo u svim diskusijama i procesima.
Upitan kako vidi dijalog Beograda i Prištine kada Priština ne prihvata ništa dogovoreno, on je podsetio da je Rusija bila ta koja je, kada je usvajana Rezolucija 1244, insistirala na tome da u njoj bude potvrđen teritorijalni suverenitet i integritet Srbije.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSergej Lavrov i Aleksandar Vučić
Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić
Insistiraćemo na tome i prihvatićemo rešenje koje odgovara Srbiji, rekao je Lavrov i podsetio da posebna odgovornost leži na EU jer su joj UN dale mandat posrednika.
Kao minimum, ono što je dogovoreno, a u prvom redu ZSO, mora biti što pre ispunjeno, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Uticaj Rusije na Balkanu

Upitan kao tumači tvrdnje da Rusija vrši uticaj na Balkanu putem energetike i na druge načine, Lavrov je rekao da je Rusija navikla na to.
„Mi se rukovodimo isključivo uzajamnom korišću i izbalansiranim interesima”, rekao je ruski ministar i podsetio da EU pokazuje da polaže pravo na ovaj region, kao i na neke druge u svetu.
„Ali nama poručuju da tamo gde EU ima svoj interes Rusija ne treba da pokazuje inicijativu. Da je to neokolonijalno mišljenje nema potrebe da objašnjavam. A ako neko ima neke konkretne činjenice koje potvrđuju neosnovane tvrdnje da Rusija na Balkanu krši nečija prva i slično, neka ih iznese“, rekao je Lavrov.

Pitanje vakciuna nije samo političko, već i komercijalno

Šef ruske diplomatije izjavio je da pitanje vakcina protiv virusa korona nije samo političko, već i komercijalno pitanje.
Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa ruskim vakcinama i njihovom priznanju u državama EU, Lavrov je rekao da se, kada je reč o uzajamnom priznavanju sertifikata pregovori vode već dugo.
Dogovor, kazao je, nije postignut jer postoje i neki objektivni razlozi i procedure, ali evropske kolege o tome ne žele javno da govore iz političkih razloga.
Lavrov je rekao da je Rusija i dalje stava da zemlje proizvođači vakcina treba da odustanu od patentne zaštite kako bi se proizvelo što više doza.
On je podsetio da je taj stav predsednik Vladimir Putin izneo javno još u vreme održavanja samita G20 i taj stav i dalje važi.
Dodao je da taj ruski stav, nažalost, nije prihvaćen.
Sastanak Sergeja Lavrova i Aleksandra Vučića u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
SRBIJA
Vučić: Imaćemo najbolju cenu gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala