- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

„Situacija je alarmantna“: Šta se dešava u najelitnijoj jedinici Hrvatske vojske

Hrvatska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Pratite nas
Najelitnija jedinica Hrvatske vojske - Zapovedništvo specijalnih snaga - suočena je sa sve brojnijim otkrićima konzumiranja kokaina među svojim pripadnicima. Hrvatski mediji pišu da je u toj jedinici situacija alarmantna zbog učestalih slučajeva korišćenja kokaina.
Zagrebačka policija kod jednog civila pronašla je kokain pre nekoliko dana, Ispostavilo se da je reč o pripadniku Zapovedništva specijalnih snaga (ZSS) koji je tada bio van službe. Pozvana je Vojna policija koja je utvrdila da je vojnik pozitivan na kokain. U poslednja dva i po meseca to je već peti pripadnik ZSS-a kod kojeg je otkriveno da je konzument opojnih sredstava. U svih pet slučajeva utvrđeno je da je reč o kokainu, piše Jutarnji list.
Iako se broj od pet pripadnika jedne jedinice čini malim da bi se donosio generalni zaključak o problemu s konzumiranjem droge, treba znati da ZSS snaga ima oko 280 pripadnika, što znači da je za gotovo dva posto ljudi u jedinici utvrđeno da konzumiraju kokain.
Ovo najnovije privođenje ukazuje da nakon otkrića kokaina u jedinici nije sprovedeno testiranje svih pripadnika, jer bi u tom slučaju gotovo sigurno bio otkriven i ovih dana uhapšeni pripadnik, a možda i više njih.
Da je situacija u toj jedinici alarmantna pokazala je i reakcija Ministarstva odbrane i Glavnog štaba na prisutnost kokaina kod četvorice pripadnika u julu. Samo nekoliko nedelja nakon tog otkrića, s dužnosti komandanta jedinice smenjen je brigadni general Perica Turalija, navodi Jutarnji list.
O smeni zapovednika najelitnije jedinice Hrvatske vojske Ministarstvo odbrane nije obavestilo javnost. Tek na novinarska pitanja saopštili su kako je reč o redovnoj smeni jer je Turalija na toj dužnosti bio šest godina, što je zakonski maksimum. Međutim, činjenica je da je prošlo više od dva meseca do imenovanja novog komandanta - brigadira Ivana Miloša.
Specijalci Oružanih snaga Hrvatske - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Specijalci Oružanih snaga Hrvatske
U slučajevima kada je reč o redovnim zamenama komandnog kadra ne čeka se toliko s imenovanjem novog komandanta, navodi hrvatski medij. Iako o redovnim zamenama u komandnom lancu Ministarstvo odbrane i Oružane snage redovno izveštavaju putem svojih veb stranica, u ovom slučaju do sada nije objavljena ni jedna rečenica, a na stranici Oružanih snaga rubrika „Biografija komandanta i zamenika komandanta ZSS-a“ je prazna.
Korišćenje droge u ZSS nije usamljeni slučaj. U kratkom periodu otkrivena su još četvorica hrvatskih vojnika, a jedan je odbio testiranje. Jedan od prijavljenih bio je u Vojnoj policiji te radio na obezbeđenju visokih vojnih i državnih funkcionera.
Za sada nema informacija o istrazi povodom ovih slučajeva i postoji li možda organizovani lanac distribucije kokaina među pripadnicima elitnih jedinica Oružanih snaga Hrvatske te na koji način su pripadnici ZSS-a finansirali nabavku te prilično skupe droge.
Nisu poznati ni razlozi smrti pripadnika Oružanih snaga koji je smrtno stradao izvan službe 30. septembra. Prema neslužbenim informacijama, on se vratio kući nakon stražarske dužnosti te je umro u snu. To se zbilo nekoliko meseci nakon što je u kratkom razdoblju pet pripadnika Oružanih snaga počinilo samoubistvo. O razlozima tih samoubistava nema službenih informacija.
Hrvatska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Hrvatski mediji: Hrvatska vojska nemoćna pred Vojskom Srbije
Hrvatska vojska u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2019
Blamaža hrvatske vojske zbog koje je hitno reagovao NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala