Hrvatski mediji: Hrvatska vojska nemoćna pred Vojskom Srbije

© AP Photo / Darko BandicHrvatska vojska
Hrvatska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Pratite nas
Hrvatska vojska nemoćna je pred Vojskom Srbije, piše hrvatski list „7Dnevno“ i u prilog tome ističe da srpska vojska prolazi kroz „bogate periode nabavke vrhunske opreme“.

Pozivajući se na podatak portala „Fajerpauer“, koji od 2006. objavljuje listu najmoćnijih vojski sveta, list piše da je Vojska Srbije po snazi za dva mesta pretekla Hrvatsku vojsku i sada je na 61 mestu, preneo je Tanjug.

Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije. - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Objavljena nova rang-lista vojnih snaga sveta: Srbija ispred Hrvatske

List konstatuje da su Hrvatsku vojsku uništile godine neulaganja i da je stoga potrebno doneti strategiju bezbednosti.

„Hrvatska nema oružje i opremu kojom može da neutralizuje prednost Srbije. Od vojske se očekuje da zaključa vazdušni prostor, a ne da gradi hotele i hangare“, piše list i sa žaljenjem konstatuje da je „ovo nagoveštaj poremećaja koji tek dolaze u narednim godinama“.

Uz podsećanje da je pre četiri godine bilo sve drugačije, da se očekivala transformacija Hrvatske vojske u malu, dobro opremljenu po svim standardima NATO, list piše da je sve ostalo samo na najavama.

Podsećaju da su dva puta propali ili odlagani planovi o nabavci višenamenskog aviona, protivvazdušna odbrana je, kažu, ostala pusti san, nisu obnovljene raketne sposobnosti mornarice, a nije bilo ništa od značajnije modernizacije odavno zastarelih M 84 tenkova.

„S druge strane Srbija je, očigledno, modernizaciju svojih snaga osmislila mnogo pažljivije i realnije“, piše list i napominje da su se u Hrvatskoj mnogi smejali kada je Srbija nabavila polovne MiG-ove iz Rusije i Belorusije.

Srbi su, ističe se, predano radili i na obnavljanju protivvazdušne odbrane koja je slojevita, a sistemi su nabavljeni i sa Istoka i sa Zapada.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala