- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski sud produžio pritvor Rusu osumnjičenom za špijunažu

© Sputnik / Andreй StarostinČekić u sali za suđenje
Čekić u sali za suđenje - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Pratite nas
Okružni sud u bugarskom gradu Stara Zagora produžio je pritvoru državljanima Rusije i Litvanije osumnjičenim za industrijsku špijunažu, piše list „Monitor“.
Prema pisanju lista, među pritvorenicima su svetski poznati inženjer za oružje, član Ruske akademije nauka Sergej Zonenko, kao i njegova supruga Olga i sin Venijamin, koji imaju litvansko državljanstvo.
Kako se navodi, Zonenko, koji je izradio mnogo projekata u oblasti municije, živi u Bugarskoj osam godina, a pre toga je radio za rusku kompaniju. Njegova naučna disertacija bila je posvećena bezbednosti nuklearnih reaktora, ističe se u članku.
U bugarskoj fabrici „Arsenal“ bio je zadužen za poslove kumulativne municije.
Zonenkov advokat pokušao je da promeni meru zadržavanja u kućni pritvor ili da mu se zabrani napuštanje zemlje, ali su osumnjičeni ostali u pritvoru kako ne bi mogli da „sakriju ili unište dokaze“, dodaje list.
Ranije je bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da su Rus i dva državljana Litvanije koji su radili u vojnoj fabrici „Arsenal“ privedeni zbog sumnje da su predavali poverljive podatke. Tada je navedeno da se radi o 24-godišnjem i 59-godišnjem osumnjičenom licu iz Litvanije i 60-godišnjem državljaninu Rusije koji su radili u fabrici po ugovoru o radu. Njihove aktivnosti bile su vezane za inovativne tehnologije.
Policijsko vozilo - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Bugarska sumnjiči grupu Rusa za organizovanje eksplozija u fabrikama oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala