- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija proširuje naučni centar na Dalekom istoku

© Foto : Press-služba FKU DSD "Dalьniй Vostok" / Uđi u bazu fotografijaMost koji spaja Vladivostok i ostrvo Ruski na Dalekom istoku
Most koji spaja Vladivostok i ostrvo Ruski na Dalekom istoku - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
Pratite nas
Vlada Rusije odobrila je proširenje teritorije inovativnog naučnog centra „Ruski“ prema nalogu predsednika, saopštila je pres služba kabineta vlade.
„Na Dalekom istoku planirano je da se 2022. godine pokrene pilot platforma za inovativni naučno-tehnološki centar ‘Ruski’ uz dolazak prvih stanovnika. Ukaz o proširenju teritorije centra u ove svrhe potpisao je premijer Mihail Mišustin“, navodi se u saopštenju.
Napominje se da će prvi stanovnici ovog centra biti kompanije koje pokreću ili već imaju proizvodnju na Dalekom istoku Rusije. One će postaviti temu za predstojeća istraživanja i razvoj, a ​​oko takvih kompanija će se formirati grupa startap preduzeća i probnih obrazovnih programa.
U saopštenju se dodaje da će nakon toga biti pokrenut glavni naučno-proizvodni blok centra, kao i obrazovne i poslovne platforme. Oni će se nalaziti na 245 hektara zemljišta na ostrvu Ruski.
Naglašava se da će centar „Ruski“ biti platforma za objedinjavanje studenata, naučnika i predstavnika biznisa na bazi Dalekoistočnog federalnog univerziteta. Dodaje se da se planira da se za rad u centru privuku istaknuti naučnici i preduzetnici.
„Ovde će stvarati digitalne platforme, testirati napredni projekti, pokretati pilot projekti, a zatim ih iznositi na tržište. Među glavnim naučnim oblastima su proučavanje Svetskog okeana, informacije i komunikacije i biotehnologija“, zaključuje se u saopštenju.
Ranije je objavljeno da bi 30 kilometara od Vladivostoka trebalo da bude izgrađen novi grad Sputnjik sa 300 hiljada stanovnika.
Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dao ideju da se u Sibiru izgrade novi gradovi. Prema njegovom mišljenju, to bi trebalo da budu tri do pet velikih naselja koja bi postala ekonomska središta konkretnih industrijskih grana – energetike, prerade drveta ili petrohemije. Predsednik Rusije Vladimir Putin je nakon toga izjavio da te predloge treba pripremiti i formalizovati.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
RUSIJA
Putin otkrio šta je apsolutni prioritet za Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala