- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin otkrio šta je apsolutni prioritet za Rusiju

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Napredni razvoj Dalekog istoka predstavlja apsolutni dugoročni prioritet za zemlju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.
„Umesto da se koncentrišu oko velikih fabrika, velikih industrija, kako je to istorijski bilo, oni (gradovi Dalekog istoka) bi trebalo da postanu gradovi u kojima je fokus, naravno, na ljudima i njihovim potrebama, povoljni uslovi za život… Program razvoja i master planovi za svaki grad moraju biti pripremljeni u naredne dve godine... Razvoj Dalekog istoka je jedinstven zadatak po svojoj složenosti, obimu i značaju. Istovremeno, to je jedan od najvažnijih perspektivnih oblasti rada... Želim da ponovim, napredni razvoj Dalekog istoka je naš dugoročni i apsolutni prioritet“, naglasio je Putin.
Prema njegovim rečima, na razvoju Dalekog istoka treba da rade svi nivoi vlasti, kao i kompanije.
On je dodao da ekonomski život posle pandemije vraća u uobičajene tokove.
„Tako široka zastupljenost, interesovanje za razvoj ruskog Dalekog istoka pokazuju da se ekonomski život oporavlja i ulazi u uobičajene poslovne tokove“, konstatovao je on.
Šef države pozdravio je predsednika Kazahstana Kasima Žomarta Tokajeva i lidera Mongolije Uhnagijna Hurelsuhu i druge učesnicike foruma i istakao da nakon prinudne pauze zbog epidemije Vladivostok ponovo prima rukovodioce kompanija, preduzetnike, stručnjake iz desetina zemalja sveta.
„Veoma je prijatno što su se predsednici Kazahstana i Mongolije odazvali na naš poziv. Oni učestvuju u plenarnoj sednici putem video-veze. A forum su pozdravili i lideri Kine, Indije i Tajlanda“, rekao je ruski predsednik.
On je naveo da brodogradnja na Dalekom istoku, koja je propala nakon sovjetskog perioda, oživljava, a takođe se u makroregionu uspešno razvija civilno vazduhoplovstvo.
„Na Dalekom istoku Rusije, u subjektima kao što su Amurska oblast, Habarovski kraj i Primorje, pokrenuti su projekti od globalnog značaja u oblasti vazduhoplovstva i brodogradnje, hemijske industrije, prerade gasa i logistike. Upravo ova raznolikost i diverzifikacija ekonomije regiona ne mogu a da nas ne inspirišu na nova dostignuća u svim ovim oblastima“, naglasio je Putin.
On je podsetio da je u toj oblasti postojala industrija za vojno vazduhoplovstvo, ali je počelo i „uspešno se razvija civilno vazduhoplovstvo“.
„Brodogradnja je posle sovjetskog perioda skoro potpuno propala. Sada oživljava, a novi proizvodi se stvaraju na novoj tehnološkoj bazi, izuzetne su porudžbine za novu perspektivu“, dodao je Putin.
Istočni ekonomski forum održava se od 2. do 4. septembra u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku. Njegova glavna tema ove godine su nove mogućnosti za Daleki istok u svetu koji se menja. Generalni medijski partner Foruma je informativna agencija RIA Novosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala