- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Plantaže“ se nadaju povratku na rusko tržište /foto/

© Sputnik / Ustupljeno SputnjikuVinograd Ćemovsko polje
Vinograd Ćemovsko polje - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
Pratite nas
U crnogorskim „Plantažama“, firmi koja je vlasnik jednog od najvećih vinograda na Balkanu, nadaju se skorom povratku na rusko tržište, što je, kako kažu, od krucijalne važnosti za poslovanje ovog preduzeća.
Zatvorenost ruskog tržišta za vina „Plantaža“ ne zavisi od prethodnog ni od aktuelnog menadžmenta. Ovo pitanje je, po nama, rezultat aktuelnog stanja u odnosima dvije zemlje, a nadamo se da ćemo ga riješiti zajedničkim naporima i na obostrano zadovoljstvo. Naime, nadamo se da će se, na nivou diplomatskih odnosa, ovo pitanje uskoro riješiti, kaže za Sputnjik Miroslav Vuković, izvršni direktor „Plantaža“.
Vuković ističe da je tokom nedavnog susreta sa ambasadorom Ruske Federacije Vladislavom Maslenikovom u Crnoj Gori i njegovim saradnicima bilo reči o aktuelnom problemu zabrane uvoza proizvoda „Plantaža“ u Rusiju.
© Sputnik / Ustupljeno SputnjikuVinski podrum Šipčanik
Vinski podrum Šipčanik - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Vinski podrum Šipčanik
„Tom prilikom smo im dostavili cjelokupnu dokumentaciju koja se odnosi na predmetno pitanje i razgovarali o mogućim opcijama njegovog trajnog prevazilaženja, u čemu moraju biti uključene nadležne državne institucije obje zemlje. Takođe smo im tada iskazali našu spremnost da odustanemo od svih pokrenutih sudskih sporova, samo ako bi time za proizvode Plantaža otvorili tržište RF“, ističe sagovornik Sputnjika.

Rusko tržište veoma važno

Predložili smo, dodaje on, obostrano fer rješenje, po kojem bi ta kompanija i državni organ RF, nadležan za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača Rospotrebnadzor, izvršili zajedničku analizu naših vina, iako je prethodno kod nekoliko svjetski referentnih laboratorija potvrđena njihova ispravnost.
„Naš cilj je da konačno potvrdimo ono što cijelo vrijeme od nastanka spora tvrdimo, a to je da su naša vina kvalitetna, a ukoliko bude potrebno prilagodili bi ih zahtjevima i normativima koji važe na teritoriji RF. U vezi sa tim, vrlo je važno istaći da ruski potrošači vjeruju našim vinima i da tokom svog boravka u Crnoj Gori uživaju u vinima ‘Plantaža’. Kompanija će biti istrajna u nastojanjima da što prije povratimo ovo, za nas veoma važno, tržište“, kaže Vuković.
U godinama prije 2017. „Plantaže“ su na rusko tržište izvozile vina u vrijednosti od tri do pet miliona evra na godišnjem nivou. U trenutku kada je zabranjen izvoz, u 2017. godini rusko tržište po vrijednosti bilo treće izvozno tržite.

Racionalizacija poslovanja

U osvrtu na rezultate rada u 2021. godini, Vuković za Sputnjik navodi da „Plantaže“ za prvih devet mjeseci tekuće godine bilježe dobre kako proizvodne, tako i prodajne rezultate i to na svim tržištima, a naročito na domaćem i tržištu regiona.
„Osim rasta prodaje na pomenutim tržištima, bilježimo i značajan rast prodaje u Americi i Kanadi, kao i velike iskorake u Poljskoj i Ukrajini. Tu je i kinesko tržište, kao jedno od najvažnijih izvoznih tržišta, koje se u kontinuitetu razvija. Očekujemo da se nastavi trend rasta prodaje na svim tržištima do kraja godine“, napominje Vuković.
On dodaje da su u kompaniji u proteklom periodu mnogo radili na racionalizaciji poslovanja na svim nivoima, radi održanja ugrožene likvidnosti.
Preduzeto je više radnji, kaže Vuković, da se promijeni dosadašnji kompanijski, odavno prevaziđeni, model poslovanja, a konkretne brojke dokazuju da smo i u ovom vanrednom-pandemijskom poslovnom ambijentu, koji je za kompaniju nikad teži, ipak postigli rezultate
© Sputnik / Boban NovovićU crnogorskim „Plantažama“ nadaju se skorom povratku na rusko tržište.
Miroslav Vuković - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
U crnogorskim „Plantažama“ nadaju se skorom povratku na rusko tržište.
U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u septembru je inače održan međuresorski sastanak na inicijativu ministra Aleksandra Stijovića „sa ciljem da se sagleda kompletirana dokumentacija i definiše model dokapitalizacije ‘Plantaža’ od strane Vlade Crne Gore, čime bi se konvertovao poreski dug kompanije u akcijski kapital i na taj način bi se ‘Plantaže’ oslobodile dijela duga za koji iznosi oko 7,5 miliona evra“. Ističe se da bi se na ovaj način značajno olakšalo poslovanje i očuvao najznačajniji brend.
Brojni započeti procesi obećavaju novi izgled „Plantaža“, koje imaju i dalje očuvanu snagu i moć svjetskog brenda, kaže Vuković.
„Sigurni smo da će se nakon najavljene vlasničke intervencije kompanijska budućnost utvrditi i stabilizovati, te relaksirati svih vrsta pritisaka, pa i povjerilačkih zahtjeva. Konkretno, bez bilo kakve pomoći sa strane: bez kredita, bez najavljene i očekivane državne pomoći, koja je i dalje neophodna, kompanija uspješno završava još jednu poslovnu godinu, sa prohodnim računima, isplaćujući redovno zarade, izmirujući brojne obaveze i praveći planove koji će je i vratiti u orbitu svjetskog vinogradarstva i vinarstva, gdje joj je realno i mjesto“, poručuje sagovornik Sputnjika.

Pozivi na bojkot zbog serije vina „Aksios“ bez uticaja

Povodom informacije da u pojedini ugostitelji pozvali na bojkot vina „Plantaže“ nakon što je kompanija za ustoličenje mitropolita Joanikija izdala serijal vina „Aksios“ naručenog od Mitropolije crnogorsko-primorske, Vuković odgovara:
„Što se tiče poziva na bojkot naših vina nakon događaja od 5. septembra, želimo konstatovati da su sporadični slučajevi vezani za ispoljavanje političkog opredjeljenja pojedinih korisnika naših proizvoda izolovani i ne mogu uticati na naš kredibilitet ni na jednom tržištu, čak ni na mikro nivou“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala