- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban potpisao rezoluciju: Podrška za potez Poljaka prema EU

© AP Photo / Noemi BruzakZastava Mađarske
Zastava Mađarske - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
Pratite nas
Mađarski premijer Viktor Orban potpisao je rezoluciju kojom se pozdravlja odluka Ustavnog suda Poljske, koji je osporio prvenstvo zakona Evropske unije nad nacionalnim zakonima, i optužio institucije EU da su previše proširile ovlašćenja.
U rezoluciji, mađarska vlada poziva institucije EU da poštuju suverenitet zemalja evropskog bloka, izjavio je Orbanov portparol Bertalan Havasi za mađarsku agenciju MTI.
U mađarskoj rezoluciji se ukazuje da je loša praksa institucija EU, kojom se zanemaruje princip delegiranja ovlašćenja, naterala poljski sud da razmotri pitanje pravnog prvenstva.
„Prvenstvo zakona EU bi trebalo da se primeni samo u oblastima gde EU ima nadležnost i radni okvir za tako nešto je određen u sporazumima o osnivačkim ugovorima“, navodi se u mađarskom dokumentu.
Objava mađarskog stava došla je nakon zajedničke izjave nemačkih i francuskih ministara spoljnih poslova, koji su rekli da Poljska ima moralnu i pravnu obavezu da poštuje zakone Evropske unije, u kojoj se nalazi od 2004. godine, navodi AP.
„Članstvo u EU ide sa potpunom i neograničenom odanošću zajedničkim vrednostima i pravilima“, rekao je u petak uveče francuski ministar Žan-Iv le Drijan.
On je dodao da poštovanje i pridržavanje mera moraju važiti za svaku članicu, a to važi i za Poljsku.
„To nije samo moralna obaveza, već i pravna“, rekli su ministri, kao odgovor na odluku poljskog Ustavnog suda, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala