- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Novi detalji saradnje CIA i nacista tokom Hladnog rata: Šta je bio „Projekat vrištač“

Nemački avioni Ju-87,  1939. godina - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Nacistički naučnik, koji je nakon Drugog svetskog rata prebegao u Ameriku, pomagao je Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) da napravi analog sirene koja je bila karakteristična za nemački bombarder Ju-87, piše američki portal „Militari voč“.
Kako se navodi, početkom Hladnog rata CIA se fokusirala na izvođenje „psiholoških operacija“, a plan je bio da u toj sferi usvoje iskustvo Nemaca.
Krajem Drugog svetskog rata stručnjake Centralne obaveštajne agencije zainteresovala je sirena nemačkog bombardera Ju-87 koja je izdavala zavijajući zvuk prilikom obrušavanja.

Amerikanci su planirali da naprave svoju verziju sirene i da je integrišu u lovce P-51 „Mustang“ koji bi leteli na maloj visini i stvarali zastrašujuće zvukove u cilju dezorganizacije i demoralizacije protivnika.

Stoga je na inicijativu Dalekoistočnog ogranka CIA 1958. godine poslat zahtev za pravljenje sirene za psihološki rat. Program je dobio naziv „Projekat Vrištač“.
Novi uređaj je trebalo da bude pandan „Jerihonske trube“ – sirene koja je ugrađivana u nemačke bombardere Ju-87 „Štuka“.
Američki stručnjaci su planirali da pronađu primerak te sirene, ali nacistički avioni koje su SAD zaplenile nisu imali taj detalj. CIA je uspela da uđe u trag nemačkom naučniku Heningu fon Girkeu koji joj je pomogao da se sirena napravi. Očekivalo se da će njena zvučna snaga biti 130 decibela.
Nakon što su Sjedinjene Američke Države 1959. godine sprovele vazdušna ispitivanja novog uređaja na avionu „Bičkraft“ AT-11, jačina zvuka, uprkos očekivanjima, nije premašila 108 decibela. Nakon toga je projekat zatvoren.
Gasna komora u američkom zatvoru - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pogubljenja „ciklonom b“ u Americi: Gas kojim su nacisti trovali logoraše opet ulazi u upotrebu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala