Pogubljenja „ciklonom b“ u Americi: Gas kojim su nacisti trovali logoraše opet ulazi u upotrebu

CC BY 3.0 / Wikipedia/Shelka04 / Gasna komora u američkom zatvoru
Gasna komora u američkom zatvoru - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Smrtna kazna nad osuđenicima u Americi biće izvršavana i otrovnim gasom koji je korišćen u nacističkim logorima pod nazivom „Ciklon B“. Država Arizona planira da uvede taj gas, hidrogen cijanid, u upotrebu za izvršenje smrtne kazne.
Departman za zatvore Arizone potrošio je 2.000 dolara na sastojke potrebne za pravljenje hidrogen cijanida, kao i za proveru da li su gasne komore za izvršenje smrtne kazne, koje nisu korišćene 22 godine, u ispravnom stanju, preneo je „Jerusalim post“.
Replika ćelija u napuštenom zatvoru na ostrvu Alkatraz - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Streljački vod za osuđene na smrt: Američka država uvodi novu metodu pogubljenja
U ovoj državi nije bilo izvršenja smrtne kazne od 2014. godine, kada je došlo do problema pri pogubljenju smrtonosnom injekcijom. Tada je pogubljenje osuđenika Džozefa Vuda trajalo dva sata i dato mu je 15 smrtonosnih injekcija pre nego što je proglašen mrtvim.
Međutim, Arizona sada planira da ponovo počne da izvršava smrtnu kaznu.
Prema navodima Gardijana, Arizona namerava da osuđenicima na smrt ponudi mogućnost izbora, da li žele da budu pogubljeni smrtonosnom injekcijom ili gasom u gasnoj komori.
Departman za zatvore nabavio je komad kalijum cijanida, vredan 1.500 dolara, objavljeno je u državnim dokumentima. Od njega reakcijom sa sumpornom kiselinom nastaje hidrogen cijanid.
Takođe, nabavljen je i pentobarbital za 1,5 miliona dolara, sedativ koji je jedna od glavnih komponenti smrtonosne injekcije.
Smrtna kazna u ovoj državi nekada je izvršavana i smrtonosnim gasom u gasnoj komori. Poslednji osuđenik koji je okončao život na taj način bio je 1999. godine Valter Lagrand, nemački državljanin koji je živeo u Americi od ranog detinjstva. On je osuđen za ubistvo pri pljački, zajedno sa bratom Karl-Hajncom i obojica su osuđeni na smrt, što je dovelo i do tužbe Nemačke protiv SAD pred Međunarodnim sudom pravde.
Posle pogubljenja Valtera Lagranda, koje je trajalo 18 minuta, gasna komora više nije upotrebljavana. Međutim, zvaničnici Arizone planiraju da je ponovo stave u pogon.
Među osuđenicima na smrt koji čekaju izvršenje kazne, prvi na redu su Frenk Etvud (65), osuđen za ubistvo deteta iz 1984. godine i Klarens Dikson (65), osuđen za ubistvo studentkinje 1978. godine.
Etvudovi advokati tvrde da Arizona žuri sa ponovnim pogubljenjima, iako vode istragu koja bi mogla da dokaže nevinost njihovog klijenta.
Takođe, osporavaju upotrebu kalijum cijanida, tvrdeći da ne zadovoljava državne standarde pogubljenja, već da za to može da se koristi samo natrijum cijanid.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala