- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Fajront kakav još niste doživeli: Hoće li muzičari ostajati bez instrumenata zbog novog zakona

© Foto : PixabayKutija za gitaru
Kutija za gitaru  - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
Pratite nas
Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini, koji je Skupština Srbije usvojila u četvrtak, dao je komunalnoj miliciji ovlašćenja da meri buku u ugostiteljskim objektima i privremeno oduzima muzičke instrumente, miksete i zvučnike, ako je Zakon prekršen. Ipak, pre „zarobljavanja“ makar jedne gitare, nadležni treba da utvrde granične vrednosti nivoa buke.
Prema Zakonu, komunalni milicionari imaće uređaj za merenje nivoa buke, tzv. fonometar, i biće ovlašćeni da upozoravaju ugostitelje da stišaju muziku, pišu prekršajne naloge i privremeno oduzimaju sredstva s kojih se emituje muzika, kojima će se posle baviti sud.
Miliconari će moći i da predlože Inspekciji za zaštitu životne sredine da privremeno zabrani obavljanje delatnosti ili upotrebu emitera buke, odnosno emitovanje muzike.

Primena Zakona – na čekanju

Zakonom je uvedena i obaveza prvog merenja buke, što znači da je vlasnik ili zakupac ugostiteljskog objekta dužan da obezbedi prvo merenje buke na lokaciji, pribavi izveštaj i po potrebi sprovede mere zvučne zaštite.
Načelnik Sektora unutrašnje kontrole komunalne milicije Grada Beograda Ranko Šekularac za „Sputnjik“ pojašnjava da milicionari neće odmah pribegavati najdrastičnijim kaznenim merama ako utvrde da je Zakon prekršen:
„Čekamo određene pravilnike i podzakonske akte koji će propisati uslove i način vršenja kontrole i uredbu koja će definisati granične vrednosti. Bitno je da nećemo ići na najrestriktivnije mere. One su samo za izuzetne situacije, kada su u pitanju drastična kršenja i odstupanja i višestruki prekršioci, a u ostalim situacijama ćemo upozoravati“.
S druge strane, predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić predočava da i ugostitelji čekaju donošenje podzakonskih akata, jer novi zakon još nema nijednu preciznu odredbu, već samo uopšteno definiše kako njegova primena treba da izgleda.
„Taj zakon treba da ima šest podakata koji donose lokalne samouprave. Podakti nisu doneti, mi o tome nemamo nikakvu informaciju. U Zakonu nisu navedene zone, gde koji nivo buke mora da se poštuje, niti je propisan nivo buke koji možemo da imamo. To oduzimanje je protivustavno. Tužbe će ‘pljuštati’ na sve strane, ako do toga dođe“, ističe Relić.
© REUTERS / Charles PlatiauUgostitelji tvrde da je privremeno oduzimanje instrumenata protivustavno.
Demonstracije francuskih sindikalaca protiv novog zakona o radu u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Ugostitelji tvrde da je privremeno oduzimanje instrumenata protivustavno.

Ugostitelji pozivaju na razgovor

Iz Udruženja napominju da nemaju ništa protiv uvođenja Zakona, ali da bi odredbe koje se tiču ugostitelja trebalo da se donesu u dogovoru s njima:
„Po Arhunskoj konvenciji, čija je Srbija potpisnica, članovi grupacija na koje utiče određeni zakon lokalne samouprave imaju pravo da utiču na taj zakon, što bi po toj konvenciji značilo da bismo mi, kao ugostitelji, i grupe građana koje se bave ovim problemom, morali da budemo pozvani na savetovanje i dogovor s gradskim vlastima oko tih podakata“.

Iako granične vrednosti i dalje nisu definisane, novčane kazne jesu. Ako ugostitelj emituje buku iznad dozvoljenog nivoa jačine, biće kažnjen sa 200.000 dinara. Ukoliko ponovi prekršaj kazna je od 500.000 do 1.000.000 dinara.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da se Zakon usklađuje sa direktivom Evropskog parlamenta i Saveta o proceni i upravljanju bukom u životnoj sredini.
Ona je dodala da je zakonom preciznije definisano šta je buka u životnoj sredini, te da je proširena lista izvora buke, kao i nadležnih organa za izradu strateških karata buke i akcionih planova.
Češki ugostitelj Jirži Janecek razgovara sa kolegama iz pokreta Pas je mrtav iz svog restorana. - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2021
Česi otvorili kafane uprkos korona zabrani – ugostitelji osnivaju politički pokret
Prazan kafić - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Kafedžije jasne: Ne zatvarajte nas – uništićete celu profesiju!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala