Kafedžije jasne: Ne zatvarajte nas – uništićete celu profesiju!

© Sputnik / Marijana KolakovićPrazan kafić
Prazan kafić - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Pratite nas
Dok medicinski deo kriznog štaba razmatra privremeno potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata, predstavnici te branše upiru prstom u zimske centre i Kopaonik i jednoglasno poručuju: „Ne zatvarajte sve, uništićete celu profesiju, kažnjavajte one koji ne poštuju mere!“

Medicinski deo kriznog štaba sledeće nedelje mogao bi da traži privremeno potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata, čak i onih u hotelima, zbog porasta broja zaraženih virusom korona.

Po njihovom mišljenju, „žarišta“ virusa su hoteli u zimskim centrima i ugostiteljski objekti generalno, koji većinski poštuju radno vreme, ali ne i meru ograničenja broja osoba u lokalu u odnosu na kvadraturu prostora.

Ugostitelji protiv zatvaranja kafana – profesija ugrožena

Direktor Udruženja hotelijera i restoratera „HORES“ Georgi Genov za Sputnjik negira da su hoteli i restorani „žarišta“ zaraze i tvrdi da su problem zapravo privatni smeštaji.

„U hotelima je svaka porodica za sebe i ima veoma malo mešanja. Drugo, svi ti hoteli su rađeni socijalistički, po starom modelu, s velikom kvadraturom restorana, lobija... Onda dođe do zabune i oni stalno tretiraju sve to u istom košu. Hoteli su razvili protokol, smernice za poštovanje svih zdravstveno-sanitarnih mera, na osnovu preporuka SZO i ’Batuta‘“, ističe Genov.

On je napomenuo da „HORES“ nema podatak da se iko zarazio u hotelu i posebno naglasio da bi privremena mera potpunog zatvaranja ugostiteljskih objekata bila katastrofalna za poslovanje hotela i restorana.

„Hotelima nije u interesu da prave gužvu i izgube život. Na Kopaoniku konkretno imate 850 soba, smeštajnih jedinica u hotelima, a blizu 18.000 u privatnom smeštaju i odmaralištima. A kažnjavaju se hoteli. Pođite od Slavije do Palate ’Albanija‘, osam restorana je stavilo ključ u bravu. To je totalno uništenje delatnosti. Ovde je problem što ima pojedinaca koji ne poštuju Zakon, radno vreme i ostale mere. Neka ih inspekcije kazne i iznesu kao primer“, poziva Genov.

Sa stavom o sankcionisanju pojedinih ugostitelja koji ne poštuju epidemiološke mere saglasan je i predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić.

„Nije problem u merama, već u tome što se one ne sprovode. Nedeljama smo svedoci onoga što se događa na Kopaoniku, a niko ne reaguje. Nedeljama se tamo ne sprovode mere. Nemojte da zatvarate druge ugostitelje, Beograd, lokale koji nisu problem, a to su restorani i kafići, nego sprovodite mere. Napravite da za sve važi isto i neće biti potrebe da se zatvaraju svi ugostitelji“, poručuje Relić.

On predočava da mera privremenog zatvaranja ugostiteljskih objekata ne bi značajno uticala na noćne klubove i barove, jer su oni ionako – pred zatvaranjem.

„Ima rezona da restorani rade do 21 sat. Rešenje je da se nadležni u komunalnoj miliciji i policiji, koji treba da sprovode mere, pozabave lokalima koji rade ’na crno‘, da se zatvore lokali koji rade u hotelima i svi oni koji prave problem. Nemojte zatvarati one koji ne prave problem. Nema logike zatvarati restoran koji poštuje mere i dodatno upropastiti ionako već uništenu granu industrije”, napominje Relić.

Preko 8.000 kontrola u Beogradu od početka godine

Načelnik Sektora unutrašnje kontrole komunalne milicije Grada Beograda Ranko Šekularac kaže da je komunalna milicija od početka godine prekontrolisala poštovanje epidemioloških mera u više od 8.000 ugostiteljskih objekata i da je tokom tog rada napisala 27 prekršajnih naloga pravnim i odgovornim licima, a oko 250 fizičkim licima.

„U okvirima radnog vremena, koje se u velikoj meri poštuje, poštuje se i fizička distanca, odnosno maksimalan broj ljudi. Naravno, gde god smo procenili da postoji mogućnost da se virus nekontrolisano proširi, mi smo shodno ovlašćenju ispraznili objekat. Od početka vakcinacije, pažnja i kontrolni mehanizmi su popustili kod velikog broja građana, a posebno kod vlasnika ugostiteljskih objekata. Tu možda treba tražiti uzrok zašto je došlo do popuštanja pažnje i manjeg pridržavanja preporučenih mera“, predočava Šekularac.

On je napomenuo da je plan kontrole preobiman i ukazao i na to da su i ove godine pojedini lokali radili „na crno“, bez skrivanja, jer im se više isplatilo da rade na taj način, nego da ne rade uopšte. Ti ugostiteljski objekti zatvarani su na sedam do 15 dana.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za kršenje epidemioloških mera fizičko lice biće kažnjeno sa 5.000 dinara, odgovorno sa 50.000, pravno sa 300.000, preduzetnik sa 150.000, a sankcionisan može da bude i odgovorni redar sa 30.000 dinara.

U Srbiji je u poslednja 24 sata virusom korona zaraženo još 1.928 osoba od 11.699 testiranih, a preminulo je 16 pacijenata


Saznajte: Kako je virus korona doprineo gubitku čitavog jednog grada u Srbiji

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala