- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Američki političar: Ojačati istočno krilo NATO-a za obuzdavanje Rusije

CC BY 2.0 / EVERT-JAN DANIELS / Vojne vežbe NATO-a u Poljskoj
Vojne vežbe NATO-a u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena trebalo bi da ubrza predstojeću prodaju oružja Poljskoj kako bi ojačala istočno krilo NATO-a za obuzdavanje Rusije, smatra bivši savetnik Donalda Trampa za bezbednost Robert O'Brajan.
„Sjedinjene Američke Države treba da podstaknu investicije Poljske u odbranu... Na taj način će Rusija sigurno shvatiti da, uprkos haosu stvorenom u Kabulu, Amerika i dalje prednjači, a NATO ne treba potcenjivati“, objasnio je O'Brajan u članku za „Ril klir difens“.
Prema njegovim rečima, Rusija je tokom vojnih vežbi „Zapad 2021“ više puta pokazala da će njena vojna snaga biti jedinstven izazov za vojnike NATO-a. Alijansa je stvorena za druge svrhe, pa nije spremna za takvu konfrontaciju, dodao je bivši savetnik.
On smatra da američke snage u Nemačkoj ili u kontinentalnom delu Sjedinjenih Američkih Država ne čine mnogo za „obuzdavanje Rusije“.
„Sva dejstva takvih snaga će gotovo sigurno biti beznačajna i zakasnela“, naglasio je O'Brajan.
Bivši savetnik polaže nade za jačanje istočne granice Severnoatlantske alijanse u Poljsku. Po njegovom mišljenju, nabavka aviona F-35, modernih sistema PVO, kao i tenkova „Abrams“ od strane Varšave, pokazaće Rusiji da je „bolje da se ne proverava snage NATO-a“.
Poljska je ranije potpisala ugovor o kupovini 32 lovca F-35 ukupne vrednosti 4,6 milijardi dolara. Očekuje se da će prvi avioni biti izgrađeni 2024. godine, a da će ući u službu poljske avijacije 2026. godine.
Varšava se u martu 2018. godine takođe dogovorila sa Vašingtonom o isporuci sistema za protivvazdušnu odbranu „Patriot“. Planirano je da u prvoj fazi — 2021-2022. godine — poljska vojska dobije dve baterije sa raketama „PAC-3 MSE“ i elementima za sistem kontrole i veze „IBCS“. Prvu partiju će činiti 16 lansera, četiri radarske stanice i 208 raketa. U vladi Poljske više puta su izjavljivali da će nove sisteme PVO postaviti u blizini granice sa Rusijom.
Pripadnici nemačke vojske, deo NATO kontingenta, istovaruju vojna vozila u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
SVET
Odluka je doneta: Gde će NATO rasporediti novi tenkovski puk
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala