- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Odluka je doneta: Gde će NATO rasporediti novi tenkovski puk

© AP Photo / Mindaugas KulbisPripadnici nemačke vojske, deo NATO kontingenta, istovaruju vojna vozila u Litvaniji
Pripadnici nemačke vojske, deo NATO kontingenta, istovaruju vojna vozila u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Varšava je konačno donela odluku šta će raditi sa oklopnim vozilima kupljenim od Sjedinjenih Američkih Država - 250 tenkova biće postavljeno na istočnoj granici. Isporuka oklopnih vozila će početi 2022-e godine.
Ministar odbrane Mariuš Blaščak otvoreno je rekao da će tenkovi „Abrams” postati pouzdana zaštita od „agresije Kremlja”, iako ni izdaleka nije jasno čega se Poljaci plaše i na čiju pomoć računaju.
Poljska vojska već godinama insistira na modernizaciji tenkovskog parka. Ranije je general-potpukovnik Boguslav Samol priznao da su poljski tenkovi T-72 i PT-91 „Tvardi” dosta zastareli u odnosu na savremena ruska oklopna vozila. Prema njegovom mišljenju , kupovina američkih vozila značajno će povećati sposobnost kopnenih snaga.

„Posao veka”

Osnovnim tenkovima M1A2 Abrams u modifikaciji SEPv3 biće popunjena četiri bataljona. Za kupovinu ovih tenkova Poljaci su morali da ozbiljno odreše kesu - iznos ugovora premašio je 23 milijarde dolara. Ovo je skoro dvostruko više od vojnog budžeta zemlje za 2021. godinu.
Deo sredstava biće namenjen logistici, obuci vojnog osoblja i razvoju infrastrukturę. Poljski mediji se međusobno takmiče u tome ko će više pohvalili odluku vlasti o nabavci američkih oklopnih vozila i taj ugovor su nazvali „poslom veka”.
Međutim, ovakva odluka se ne dopada baš svima. Poslanik Evropskog parlamenta iz partije Građanska partija Janina Ohojska smatra da su granice potpuno sigurne a da bi bilo bolje da se novac potroši na pristojne plate za medicinske sestre u bolnicama . Prema njenim rečima, „ruska pretnja” je preuveličana. Osim toga, stručnjaci ističu da čak i teoretski gledano 250 vozila nije dovoljno da spreči eventualnu „nadolazeću invaziju”.
„U principu, 250 tenkova „Abrams” su prilično velika sila”. Amerikanci su pristali da Poljskoj prodaju najsavremeniju modifikiaciju svog glavnog tenka. Od prethodnih verzija, kao što je , naprimer M1A2 SEPv3 ostali su osnovni delovi : telo tenka i kupola. Elektronsko punjenje je potpuno novo. Medjutim, u slučaju ozbiljnog sukoba oni čak ni hipotetički ne mogu da se suprotstave združenoj moći Savezne države Rusije i Belorusije, jer one imaju znatno više oklopnih vozila”, , kaže za Sputnjik vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Nametnuti ugovor

Tenkovi M1A2 modernizovani su prema projektima SEP ( (System Enhanced Package - Paket poboljšanih sistema) krajem devedesetih godina.
Karakteristika prve verzije tenka SEPv1 bio je ojačani čeoni oklop s elementima uranijuma, nišan s termovizijskim kanalom i integracija elektronikę tenka u najnovije komunikacione i komandno-upravljačke sisteme.
Tenkovi iz porodice SEPv2 imaju poboljšan sistem za gašenje požara, dok se treća grupa tenkova izdvojila po količini municije koju poseduje.
Tenk M1A2 SEPv3, koji je prvi put predstavljen 2015.godine , dobio je modernu municiju - višenamenski KCM1147 AMP sa programabilnim osiguračem i oklopni probni potkalibar M829E4 AKE. Ova poslednja, kako tvrde u Pentagonu, u stanju je da probije čeono bilo koji serijski tenk s razdlajine od jeda i po do dva kilometra. Modernizovan je i sistem upravljanja vatrom. Osim toga, u nišan je ugrađeni novi termovizijski uređaj IFLIR s displejom visoke definicije.
Deo tenkova opremljen je kompleksima aktivne zaštite Trofi izraelske proizvodnje. Konstruktori su uveravali da će taj kompleks učiniti vozilo neranjivim za rakete s navođenjem. Uzgred, iskustva borbene primene „Abramsa” opremljeih sistemom Trofi u Jemenu pokazala su da ta zaštita nije svemoguća. Husiti su uspešno uništavali saudijske tenkove čak i sa zastarelim sovjetskim protivtenkovskim raketnim kompleksima.
Naravno, 250 tenkova Abrams ojačaće poljsku vojsku. Međutim, mnogi stručnjaci su uvereni da je odluka o njihovoj kupovini čisto politička i da nema vojne potrebe za tim. Poljske kopnene trupe imaju 200 nemačkih tenkova Leopard 2 u modifikacijama A4, A5 i PL.
Leopardi su zapravo iste klase kao Abramsi i ne zaostaju za njima u većini taktičko-tehničkih karakteristika. Međutim, vojni lobi u Vašingtonu i američkim vojno-industrijskim preduzećima misle drukčije. Nije isključeno da je ugovor o tenkovima otvoreno nametnut Poljskoj.

Rast rusofobije

Varšava nije prvi put zatražila vojnu pomoć od Vašingtona. Još krajem 2018.godine Poljska je ponudila Sjedinjenim Američkim državama da rasporede američku oklopnu brigadu u zemlji i izrazila spremnost da preuzme do dve milijarde dolara troškova.
Predsednik Andžej Duda čak je smislio i naziv baze : Fort Tramp.
A ministar odbrane saopštio da je to pitanje rešeno . Ipak, Fort Tramp je ostao samo na papiru.
Poljske vlasti su imale jak napad rusofobije u vreme septembarskih manevara ”Zapad 2021”, u kojima su učestvovali ruski i beloruski vojnici. U medijima se aktivno raspravljalo o mogućoj „invaziji Kremlja”. Konkretno, na portalu Defense24 se tvrdilo da Rusija na kraju manevara namerava da napadne zemlje Istočne Evrope preko koridora Suvalki, gde prolazi granica između Poljske i Litvanije.
Manevri su završeni, trupe su se vratile u mesta stalne dislokacije, ali je Varšava ostala ratoborna – poljski ministar odbrane rekao je novinarima da je zemlji potrebno više vojnika i modernog naoružanja. Napomenuo je da je to jedini način na koji će Poljska uspeti da zauzme jake pozicije u NATO.
Osim tenkova, Poljaci žele da kupe od SAD i veliku partiju helikoptera Blek hok, a od Turske – jurišne bespilotne letelice Bajraktar. One iste koje aktivno kupuje Ukrajina, ne krijući nameru da ih upotrebi u borbenim dejstvima u Donbasu.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom sastanka na marginama Minhenske konferencije - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
RUSIJA
Stoltenberg predložio Lavrovu obnavljanje formata Rusija-NATO
Zajednička vojna vežba NATO i Ukrajine Three swords-2021 - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
RUSIJA
Američki mediji: Vašington smatra Kijev članom NATO-a, ali je bolje da odustane od tog opasnog hira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala