- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stoltenberg predložio Lavrovu obnavljanje formata Rusija-NATO

© Sputnik / Эduard Pesov / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom sastanka na marginama Minhenske konferencije
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom sastanka na marginama Minhenske konferencije - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom predložio je da se obnovi format „Rusija-NATO“, saopštio je predsednik Međunarodnog komiteta Saveta federacije Rusije Grigorij Karasin.
Stoltenberg i Lavrov sastali su se na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

„Kada je došao sa svojim kolegama u salu za pregovore, Stoltenberg nam je rekao da je ipak potrebno obnoviti format 'Rusija-NATO', preumorni smo od prepirki“, saopštio je Karasin, član ruske delegacije u Njujorku.

Kako je dodao, Lavrov je predložio da se postignu dogovori o konkretnim pitanjima, „kako se ponovo ne bi sve pretvorilo u neuspešne razgovore dugi niz godina, tokom kojih bi nas zapadni partneri javno optuživali za strašne grehe“.
Lavrov je, prema rečima Karasina, predložio da se razgovara o povlačenju oružanih snaga, uslovno rečeno, „20-30 kilometara od kontakt-linija“.
„Hajde da potpišemo takav dokument i ubuduće će dijalog biti malo lakši“, rekao je Lavrov, prenosi Karasin. Kako je dodao, Stoltenberg je rekao da je to „nemoguće“, i predložio Rusiji da vrati svog predstavnika nazad u Brisel.
Karasin objašnjava da nisu postignuti konkretni dogovori tokom sastanka, „ali svi sagovornici su shvatili da plan neće biti jednostavno sprovesti“.
Takođe je saopštio da je ruska strana imala težak sastanak sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom koji je naglasio da će „uvek čvrsto braniti svoje nacionalne interese“.
Lavrov na 76. Generalnoj skupštini UN: Američka ideja o „samitu za demokratiju“ u duhu Hladnog rata - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
RUSIJA
Lavrov na 76. Generalnoj skupštini UN: Američka ideja o „samitu za demokratiju“ u duhu Hladnog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala