- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Situacija u OZHO ispolitizovana, tako i treba tumačiti ispade protiv Rusije

© AP Photo / Peter DejongOZHO
OZHO - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Situacija u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja je ispolitizovana i to izaziva nezadovoljstvo mnogih, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri toj organizaciji Aleksandar Šuljgin. On kaže da je neophodno vratiti stvari na depolitizovan kolosek.

„Situacija izaziva nezadovoljstvo mnogih. Mnoge države-članice sve jasnije izražavaju krajnji zamor zbog tenzija i politizacije čak i oko tehničkih pitanja. Postoji jasan stav da je neophodno aktivnosti OZHO vratiti na depolitizovan kolosek“, rekao je Šuljgin.

Ta napetost koja postoji rezultat je napora uske grupe država koje žele da je podrede svojim geopolitičkim interesima, naveo je stalni predstavnik Rusije.
„Upravo u tom kontekstu treba tumačiti neprijateljske ispade protiv naše zemlje“, dodao je on.
Podsetimo, Rusija je ranije danas predala demarš OZHO kao odgovor na pismo 45 država u vezi sa navodnim trovanjem opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog.
Ruska strana u demaršu traži od Tehničkog sekretarijata OZHO da preda kopiju verbalne note i dokumenta u prilogu stalnom predstavniku Ujedinjenog Kraljevstva i misijama Nemačke, Francuske i Švedske.
Kako se navodi u demaršu, Nemačka, Francuska i Švedska dužne su da do 16. oktobra dostave OZHO odgovore na pitanja Rusije u vezi sa situacijom oko Navaljnog.
Tehnički sekretarijat je potvrdio da je uručio ruski demarš Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, naveo je Šuljgin. Za sada nije bilo nikakve reakcije tih zemalja.
Prethodno su Sjedinjene Države i još 44 zemlje preko OZHO uputile Rusiji spisak pitanja o incidentu s Navaljnim i naveli da će na odgovore čekati 10 dana.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
RUSIJA
Rusija predala demarš za OZHO u vezi sa „slučajem Navaljni“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala