- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija predala demarš za OZHO u vezi sa „slučajem Navaljni“

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Rusija je predala demarš Organizaciji za zabranu hemijskog naoružanja kao odgovor na pismo 45 država u vezi sa navodnim trovanjem opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog.
Podsetimo, Sjedinjene Države i još 44 zemlje su preko OZHO uputile Rusiji spisak pitanja o incidentu s Navaljnim i naveli da će na odgovore čekati 10 dana.
Ruska strana u demaršu traži od Tehničkog sekretarijata OZHO da preda kopiju verbalne note i dokumenta u prilogu stalnom predstavniku Ujedinjenog Kraljevstva i misijama Nemačke, Francuske i Švedske.
Kako se navodi u demaršu, Nemačka, Francuska i Švedska dužne su da do 16. oktobra dostave OZHO odgovore na pitanja Rusije u vezi sa situacijom oko Navaljnog.

„Rusija polazi od toga da odgovori na sva pitanja koja je postavila ranije i pitanja u Prilogu br. 1 treba da budu dostavljeni u roku od 10 dana, tj. ne posle 16. oktobra. Molimo Sekretarijat da preuzme na sebe kontrolu ispunjavanja te obaveze “, navodi se u demaršu.

U dokumentu se, između ostalog, navodi i da Rusija želi da dobije podatke od Nemačke o tome ko je bio u pratnji Navaljnog u avionu iz Omska u Berlin.
„Ko je bio taj čovek koji je pratio Navaljnog u avionu na čarter letu iz Omska u Berlin? Gde on radi (odgovor se očekuje od Nemačke)“, navodi se u tekstu demarša.
Podseća se i da je ruska strana konstantno tražila od sekretarijata OZHO da dobije video materijal koji bi trebalo da su snimili stručnjaci organizacije u klinici „Šarite“ u Berlinu prilikom uzimanja nalaza od Navaljnog, kao i da dobije informacije o drugim akcijama Sekretarijata u okviru tehničke saradnje sa Nemačkom, ali da se to nije desilo.
Navodi se i da će Rusija nastaviti da traži odgovore i istinu na sledeća ključna pitanja - gde, kada i kako je u biomaterijale Navaljnog dospela supstanca koju su, van teritorije Rusije, navodno otkrili nemački vojni hemičari i klasifikovali je kao bojevi otrov iz grupe "Novičok".
U Ministarstvu navode i da Nemačka uz podršku SAD, Velike Britanije, Francuske, Švedske nameće svetu izmišljenu verziju događaja u vezi s Navaljnim.
U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Francuske potvrdilo je prijem note.

Slučaj „Navaljni“


Navaljni je hospitalizovan u Omsku 20. avgusta prošle godine nakon što mu je pozlilo u avionu na putu iz Tomska. Nakon pregleda, omski lekari su kao glavnu dijagnozu naveli metabolički poremećaj, koji je izazvao oštru promenu šećera u krvi. Za sada nije jasno čime je ono bilo prouzrokovano, ali prema omskim lekarima, u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.
Kasnije je on avionom prebačen u Nemačku, a nemačka vlada je kasnije objavila, pozivajući se na vojne lekare, da je Navaljni navodno otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.
Nemačka je potom saopštila da su zaključke nemačkih stručnjaka potvrdile laboratorije u Švedskoj i Francuskoj, a da paralelno, na zahtev Berlina, sopstveno istraživanje sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja.
Kremlj je s tim u vezi saopštio da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova je tada naglasilo da Rusija čeka odgovor Nemačke na zvanični zahtev o ovoj situaciji: u roku od mesec dana Rusija je Nemačkoj poslala nekoliko zahteva za pravnu pomoć o situaciji sa Navaljnim, ali odgovori na nisu primljeni ni od Nemačke, kao ni od OZHO.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je skoro godinu dana nakon incidenta saopštilo da je to bila planirana provokacija s ciljem diskreditacije Rusije.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
RUSIJA
Zaharova: Pitanja 45 država o Navaljnom – još jedan antiruski ispad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala