- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sedam godina propuštenih mogućnosti: Lavrov o hroničnoj degradaciji odnosa Rusije i EU

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i EU
Zastave Rusije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Degradacija odnosa Rusije i Evropske unije postaje hronična, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sastanku sa predstavnicima udruženja evropskih kompanija u Rusiji.
„Poslednjih sedam godina, ako uzmemo odnose Rusije i EU u celini, ispostavilo se da je bilo sedam godina propuštenih mogućnosti“, ocenio je šef ruske diplomatije.
Prema njegovim rečima, jedini konstruktivan predlog u poslednjih nekoliko meseci, inicijativa Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona o održavanju samita Rusije i EU, „izgubio se u potpuno apsurdnoj logici kada su neke članice EU saopštile da bi takav samit bio skoro pa poklon za Rusiju“.
„Nama pokloni nisu potrebni, ni od koga ih ne čekamo, ne postojimo i ne radimo zbog toga. Shvatamo da je aktuelna situacija otišla predaleko i niko to neće uspeti da preokrene preko noći. Poverenje je previše narušeno usled čitavog niza jednostranih mera Brisela“, prokomentarisao je Lavrov.
Pritom, kako je dodao, Moskva smatra da je važno ne pogoršavati situaciju i suzdržati se od novih negativnih faktora koji že povećavati negativnu inerciju poslednjih godina.
„U idealnom slučaju, naravno da želimo da pronađemo dodirne tačke u sferama gde se naši interesi podudaraju. Poslovna saradnja, poslovni projekti, uzajamno ulaganje i trgovina su očigledne sfere gde postoje takve mogućnosti “, rekao je on.
Prema njegovim rečima, uprkos sankcijama Rusija i EU ostaju veoma važni ekonomski partneri. Kako je dodao, nakon pada uzrokovanog pandemijom za prvih sedam meseci ove godine trgovinski promet je premašio 150 milijardi, što znači da je u poređenju sa istim periodom prošle godine povećan za skoro 40 odsto.
„Zalažemo se za pragmatičnu saradnju, uzimajući u obzir realne potrebe koje proizilaze iz zadataka socijalno-ekonomskog razvoja Rusije i zadataka daljeg razvoja evropskih zemalja“, istakao je ruski ministar.
Lavrov je poručio da je Rusija otvorena za konstruktivan dijalog sa EU po svim pitanjima bez izuzetka, ali samo za ravnopravan.
Lavrov: Amerikanci vrše pritisak na zemlje protiv ruske vakcine, tako je i u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
RUSIJA
Lavrov poručuje Briselu: Sve ste uništili — nećemo sedeti i čekati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala