- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov poručuje Briselu: Sve ste uništili — nećemo sedeti i čekati

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaLavrov: Amerikanci vrše pritisak na zemlje protiv ruske vakcine, tako je i u Brazilu
Lavrov: Amerikanci vrše pritisak na zemlje protiv ruske vakcine, tako je i u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Evropska unija je uništila odnose sa Rusijom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov povodom optužbi šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja upućenih Moskvi zbog loših odnosa sa EU. Kako kaže, Moskva neće čekati da Brisel promeni svoje afinitete prema Rusiji.
Ministar je podsetio da je „Borelj juče održao govor i mediji su citirali njegove reči da je 'neophodno razgovarati jednoglasno sa Rusijom, da ona neće da razgovara sa EU, već sa pojedinim zemljama-članicama, a da mi moramo da osiguramo da sve zemlje-članice zahtevaju od Rusije da priča samo sa EU“.

„Potpuno zapanjujuća logika, jer nismo mi uništili kompletnu arhitekturu odnosa koji su postojali između nas i Brisela, već EU. Evropska unija je uništila sve. U situaciji kada ona ne želi ništa da obnavlja mi, naravno, nećemo sedeti i čekati da neko od njih promeni svoje afinitete. Komuniciraćemo sa onima koji su na to spremni“, naglasio je Lavrov.

Prema rečima ministra, ukoliko se sledi ta logika – da „niko ne treba sam da odlučuje o svojim poslovima sa Rusijom, već samo preko EU“, to može da bude nagoveštaj da neki ljudi u Briselu žele sami da nameću politiku agresivne manjine u pogledu „Severnog toka 2“ svima ostalima.
U utorak je Borelj tokom plenarne sednice Evropskog parlamenta izjavio da su odnosi Evropske unije i Rusije na najnižem nivou. Prema njegovim rečima, razlog za to su „političke odluke Rusije“, sa kojom dijalog „postaje težak“.
Podsetimo, u utorak su poslanici Evropskog parlamenta preliminarno usaglasili nacrt izveštaja o odnosima EU i Rusije koji poziva na jačanje vojnog potencijala u cilju obuzdavanja Rusije. Po mišljenju autora izveštaja, EU treba da izvrši pritisak na Rusiju kako ne bi dozvolila njeno „mešanje u poslove istočnih i južnih suseda saveza".
Bez obzira na ishod glasanja, koje će se održati 15. septembra, dokument neće biti obavezan za sprovođenje. Radi se o preporuci za Evropsku komisiju i Savet EU.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Lavrov: Odnosi između Rusije i EU žalosni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala