- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija modernizuje satelitski navigacioni sistem

© Sputnik / Vladimir Baranov / Uđi u bazu fotografijaMaketa satelita Glonass-M
Maketa satelita Glonass-M - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
U Rusiji počinje projektovanje visoko eliptičnih i malih navigacionih satelitskih sistema GLONAS, saopštio je Sputnjiku generalni direktor kompanije Informacioni satelitski sistemi „Rešetnjov“ Nikolaj Testojedov.

„Pravljenje visoko eliptičnog segmenta uključeno je u potprogram GLONAS programa 'Svemirska aktivnost Rusije do 2030. godine'. U pripremi je ugovor, prave se taktičko-tehnički zahtevi za sistem i svemirske letelice. Planiramo da finansiranje radova započne ove godine“, rekao je Testojedov.

Pored toga, u okviru tih radova od 2021. godine počinje razvoj platforme za mali navigacioni uređaj.
Ranije je saopšteno da je planirano da se u periodu od 2023. do 2025. godine lansira šest satelita „Glonas-VKK“, ali je zatim to pomereno na 2026-2027. godinu. Kako je rekao zamenik generalnog direktora „Roskosmosa“ Jurij Urličič, preciznost sistema GLONAS povećaće se četiri puta slanjem tih dodatnih satelita.
GLONAS je jedan od četiri takva sistema u svetu. Sličan je američkom „Dži-pi-es“ sistemu, kineskom „BeiDou“ i evropskom „Galileo“. Ruski sistem je posebno značajan za efikasno rešavanje zadataka Oružanih snaga. Signali sistema koriste se u visoko preciznom naoružanju, bespilotnoj avijaciji i za operativno komandovanje trupama.
Trenutno, grupu rusku grupu globalnog navigacionog sistema GLONAS čini 28 kosmičkih aparata (25 „Glonas M“ i tri „Glonas K“), od kojih dva prolaze testiranja, dva služe za logistiku, a jedan je u rezervi. Za pokrivanje planete navigacionim sistemom potrebna su 24 satelita.
Model satelita GLONASS izložen u okviru izložbe Svemir - Izbori - Telekomunikacije - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Međunarodna kosmička stanica se može priključiti na ruski sistem GLONASS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala