Međunarodna kosmička stanica se može priključiti na ruski sistem GLONASS

© Sputnik / Vladimir Baranov / Uđi u bazu fotografijaModel satelita GLONASS izložen u okviru izložbe "Svemir - Izbori - Telekomunikacije"
Model satelita GLONASS izložen u okviru izložbe Svemir - Izbori - Telekomunikacije - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nas
Ruski segment Međunarodne svemirske stanice može dobiti navigacionu opremu satelitskog sistema GLONAS koja će pomoći pristajanju svemirskih brodova na MKS, navodi se u dokumentu koji je objavio magazin Raketno-svemirske korporacije "Energija".
Ova oprema se i danas koristi, ali uređaj ASN-M koji se nalazi na ruskom segmentu ne prima signale sa sistema GLONASS, već radi po signalima američkog satelitskog signala GPS. Istovremeno, na svemirske brodove "Soюz MS" i "Progres MS", koji lete na stanicu, instalirana je navigaciona oprema ASN-K koja radi po signalima, kako ruskog GLONAS-a, tako i američkog GPS.
"Za MKS se trenutno pravi nova oprema ASN-KM koja, poput ASN-K, prima signale i sa GLONASS-a i sa GPS-a", navodi se u magazinu "Kosmička tehnika i tehnologija".
Konstruktori očekuju da će korišćenjem dva navigaciona sistema nivo greške određivanja položaja stanice biti smanjen, što će omogućiti kosmičkim brodovima da samo po satelitskim navigacionim signalima priđu stanici na svega 10-20 metara i tek onda da se uključe optički senzori za pomoć prilikom pristajanja.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala